Случаите на коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 10 милиона в неделя (28 юни) по данни на Ройтерс, отбелязвайки значително увеличение в разпространението на респираторната болест, която досега е убила почти половин милион души в рамките на седем месеца.

Част от страните са свидетели на повторно увеличаване на случаите на коронавирус, което води до частично възстановяване на блокирането в страните. Според експертите това може да бъде повтарящ се модел през следващите месеци, а и през 2021 г.

По около 25% от случаите се намират в Северна Америка, Латинска Америка и Европа, докато Азия и Близкият Изток представляват съответно около 11% и 9%, по данни на Reuters, които използват правителствени доклади.

Първите случаи на новия коронавирус бяха потвърдени на 10 януари в Ухан, Китай, преди вълната от инфекции и смъртни случаи да се разрази в Европа, след това в САЩ, а по-късно и в Русия.

Пандемията вече е навлязла в нова фаза, като Индия и Бразилия се борят с огнища от по над 10 000 случая на ден, което поставя тези страни в изключително тежка ситуация.

В други страни, включително Китай, Нова Зеландия и Австралия, през последния месец се появиха нови огнища на заразата, въпреки предприетите мерки.

Макар в Съединените щати, страната с най-много случаи в световен мащаб – 2,5 милиона души, успяха да забавят разпространението на вируса през май, през последните месеци се наблюдава увеличаване на случаите предимно в районите, които досега не са били толкова тежко засегнати от вируса.

В част от страните поради ограничените възможности за тестване се отразява само малка част от общия брой инфекции. Досега приблизително половината от регистрираните с COVID-19 са се възстановили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!