Слави Бойко Доган

Днес стана ясно, че Слави Трифонов не е консултирал предложеното от него правителство нито с Демократична България, нито с „Изправи се! Мутри вън!”, които до вчерашното му изявления бяха спрягани за негови потенциални коалиционни партньори. От изявлението на Нинова стана ясно, че и БСП нищо не знае за управленските изблици на Слави.

Няма да подкрепим предложеното правителство и мерки от Слави Трифонов и „Има такъв народ”, заяви днес Корнелия Нинова, добавяйки, че Слави е употребил хората от протестите. Христо Иванов пък посочи, че се надява да става въпрос за грешка, а адв. Хаджигенов още вчера каза, че най-вероятно отново се върви към служебно правителство.

Да си мислим, че Слави вярва, че може да направи правителство с 60 депутати е наивно. С други думи, изглежда твърде вероятно да е консултирал кабинета с ДПС и ГЕРБ, с чиято подкрепа ще има почти квалифицирано мнозинство.

Защо ДПС и ГЕРБ биха подкрепили странното правителство на Трифонов?

Има поне две причини: Първата е, че ще избягат от кошмара на служебното правителство, което през последните два месеца продължи да прави проверка след проверка. Макар и от ГЕРБ да се опитаха да оправдаят всички разкрития, за да не бъдат унищожени от новините за всепоглъщаща корупция, успехът на тази инициатива е спорен.

Втората причина е, че  въпреки всички клетви на Слави няма как и те да не участват в раздаването на „порциите”. Ако това се случи, избирателите на Слави ще получат нещо съвсем различно от пестеливите обещания в предизборната му кампания и положението като стария виц няма да бъде шведско, а ще бъде съветско.

Кой ще бъде виновен, ако това се случи? Първият възможен отговор на този въпрос е Слави. Само че този отговор, макар и очевиден, няма да бъде напълно верен, защото по-виновни от Слави ще бъдат българските избиратели, които въпреки осигурените честни избори, отново не избраха промяната и нормалните демократични и проевропейски партии.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!