След днешната историческата среща на държавния глава с представители на български организации в РС Македония категорично стана ясно едно – позицията на България вече убедително е насочена към бъдещето, а не към миналото.

Румен Радев успя да преобърне дългогодишната позицията и „кашата“ на правителството на Бойко Борисов и по-конкретно на бившия външен министър Екатерина Захариева за блокиране на Македония по пътя към членството. Той беше категоричен, че започва важна и позитивна промяна в отношенията с РСМ.

България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие, редом с другите части от народи в РСМ. Тази позиция аз изразих категорично на последния съвет на Европейския съюз и на отделните среши, които имах с президента на Европейската комисия, на Съвета на Европейския съюз, с комисарят по разширяването

Радев посочи, че оттук нататък България до голяма степен ще се ръководи именно от волята и желанията на организациите на българите в РСМ като национална идентичност и историческа памет.

Именно заради подхода за „ровене“ в миналото, позицията на страната ни често оставаше неразбрана за европейските ни партньори, които не можеха да проумеят историческите спорове за Самуил и Гоце Делчев.

Междувременно самите българи в Северна Македония не преставаха да се чувстват изоставени, както беше отбелязано и на днешната среща. Позицията им, която този път съвпада с тази на Българие, е, че усилията трябва да са насочени в друга посока – правото на самоопределяне.

Има една абсолютна изолираност на българите в РСМ винаги в трети или четвърти ешелон. Всички ние тук ще отстояваме нашите български традиции и корени. Ние никога няма да отстъпим от заветите на предците ни и нашите чувства. Задачата на България и българската дипломация е да извоюва пред световната общност правото на българите в Македония на самоопределение, на регистрация на документите в Македония, в Конституцията, отбеляза Владимир Перев, бивш журналист от Македонската телевизия.

Той беше подкрепен от колегата си – лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев, който също присъстваше на срещата.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе и лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев.

По официални данни в РС Македония има 120 хил. българи, но те не са записани в Конституцията на страната като официално малцинство, а правото им на самоопределяне многократно е погазвано.

Позицията на президента, препотвърдена на днешната среща, вече е напълно разбираема от европейските ни партньори. Показателно е, че подкрепа за нея беше получена и на скорошната среща на европейско ниво между Радев и френския президент Еманюел Макрон. Макар и до момента да беше загубено много ценно време, нещата тръгнаха в правилната посока. В момента официалната позиция на България напълно съответства на европейските ценности за правата на малцинствата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук