Защо хората са пристрастени към пържените картофи е въпрос, стар като света. Е, вече имаме отговор. Учени от Университета на Ървайн, щата Калифорния, откриха защо не можем да спрем да ядем картофки, докато не свършат.
Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.
Екипът, под ръководството на професор Даниеле Пиомели, изследва реакциите на опитни мишки, след като поемат мазни храни, подобни на тези, сервирани в заведенията за бързо хранене.
Проблемът възниква още при допира на храната с езика на гризачите.
Мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели “естествените наркотици” по стените си, тъй-наречените ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.
Досега се смяташе, че любовта по пържените картофи и другата мазна храна от заведенията за бързо хранене е само въпрос на вкус и лакомия.
Но цитираното изследване, наред с други, дава химическото обяснение на безконтролната ни консумация на подобни блюда.
При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен „дрогиращ“ ефект.