настинка, грип

С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две, тъй като мерките за COVID-19 покриваха всички останали респираторни заболявания. И между самите вируси конкуренцията е жестока, но този период свърши. Сега очакваме завръщането на грипа. Това заяви в студиото на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, основно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия. От САЩ съобщават за малко по-рано начало на грипната епидемия в Северна Америка, но за момента не виждам нещо по-драматично, нещо различно или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една нормална епидемия“, обясни доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

По думите му у нас се появиха вече първите грипни изолации, но през други години е имало повече случаи. Сега не са толкова интензивни. Като всички вируси грипът се разпространява много лесно. Очаква се ускоряване на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се очаква пикът на епидемията. Кунчев каза още, че и сега може да се имунизираме срещу грип.

В Европа към момента вече циркулират А и В грипни вируси

Те се срещат най-вече сред децата, като причиняват сериозни проблеми сред възрастните хора и хронично болните хора. В 23 държави, които докладват за тежки респираторни инфекции, по-голямата част от хоспитализираните пациенти – 85%, са с грип тип В. Другата най-засегната група от инфекцията са децата до 5 години.

Честотата на инфекциите, причинени от РСВ също се покачва. Продължава да се появяват и случаи на КОВИД-19. Въпреки че усложненията не са многобройни, от ЕСДС призовават здравните власти да внимават с контрола на инфекциите, а  хората от уязвимите групи да спазват добра лична хигиена, да носят маски, ако се налага и да се ваксинират.

Ситуацията за България е аналогична на тази в ЕС. У нас грипът вече се появи, първият идентифициран случай бе на вирус, тип А, той бе докладван през миналия месец.

Ковид – 19

„Очакванията ни към коронавируса засега поне се оправдават. Излязоха 4-5 нови щама на варианта Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се много лесно, но не предизвикват тежко протичане на заболяването и висока смъртност. Всъщност започва да прилича на нормалните респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима“, обясни Кунчев.

По отношение на имунизацията срещу COVID-19 доц. Кунчев каза, че всички пунктове, които бяха изградени по време на пандемията, продължават да работят основно в регионалните здравни инспекции, но и в по-големите болници.

Днес новите случаи на коронавирус у нас са 153. В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно отделение. 5 души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. Поставените ваксини са 417.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук