Зайченцето бяло
На снимката: Авторката на "Зайченцето бяло" Леда Милева

„Зайченцето бяло“ е една от най-популярните български детски песни. Поколения са израснали с нея. Малко обаче знаят, че автор на текста е Леда Милева, която днес щеше да навърши 101 години.

Приживе тя разказва,

че текстът на песента е написан съвсем случайно и набързо. Един ден, докато е уредник на списанието „Първи стъпки“, се оказва, че остава половин празна страница, а списанието вече е подадено за печат. Песента е написана набързо, за да попълни тази празнота и така се превръща в легенда.

„Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“, споделя преди време Леда Милева.

Със „Зайченцето бяло“ тя е изпълнила целта си. Песничката и до днес се пее от деца и техните родители и създава мили спомени на поколения. Едва ли има българин, който да не знае текста й.

Зайченцето бяло цял ден си играло
в близката горичка със една сърничка.

Вече се стъмнило,слънцето се скрило.
Зайчето разбрало,че е закъсняло.

Хукнало да бяга,както му приляга,
но във тъмнината сбъркало следата!

Седнало да плаче малкото юначе.
На кого да каже път да му покаже?

Спряла под елата с лампичка в ръката
малката Светулка, на щуреца булка.

Зайчето видяла, пътя му огряла.
Отишло при Зайка, милата си майка.

Леда Милева е  завършила Американския колеж в София и Института за начални учителки, учи и право в Софийския университет.

Автор е на стихотворения, гатанки, приказки, разкази, театрални и радио-пиеси за деца, преведени на английски, арабски, немски, полски, румънски, руски, турски, унгарски, френски, чешки, японски и други езици.

Леда Милева е на съвременна американска, английска и африканска поезия и на класическа и съвременна проза от английски език.

Била е и

постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978) и генерален директор на БНТ (1966-1970).

Леда Милева ни напусна навръх рождения си ден 5 февруари 2013-та година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!