министър Стойчо Кацаров
на снимката: д-р Стойчо Кацаров

С промяна на една дума в заповедта си от понеделник служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров върна зелените коридори за всички. Заповедта от вчера, според която от понеделник до четвъртък трябваше да се ваксинират възрастни и хронично болни, а от петък до неделя – всички останали, днес предизвика значителни обърквания.

В отговор на проблемите днес следобед Министерството на здравеопазването публикува нова заповед:

„От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица.”

Единствената промяна, извършена в заповедта, е добавянето на думата „приоритетно”. Тя е ключова, тъй като при първоначалната заповед се появиха съмнения за отлив на желаещи да се ваксинират, както и редица въпроси като например дали втората доза трябва да бъде поставяна в определения за това ден, ако той е от понеделник до четвъртък и съответно не става въпрос за човек над 60-годишна възраст или хронично-болен.

След промяната обаче следва да се заключи, че ваксинационните центрове ще трябва да намерят начин да организират процеса така, че хората над 60-годишна възраст и хронично-болните да бъдат с предимство пред останалите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!