Володимир Зеленски

Западът остава разделен относно степента на подкрепата си за Украйна в нейната защита срещу продължилата вече месеци инвазия на Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски тази сутрин. Зеленски говори отново в рамките на Световния икономически форум в Давос, като се включи посредством видеовръзка.

Украинският президент за пореден път призова страната му да бъде въоръжена, за да може да устои на руските атаки. Той благодари на американския президент Джо Байдън за помощта на САЩ, но изрази мнение, че решимостта относно предоставянето на военна помощ е по-слаба сред по-близките географски до Украйна страни.

Без България да се споменава изрично в речта на Зеленски, припомняме, че държавата ни не изпрати военна помощ на Украйна. Народното ни събрание прие да ремонтира украинска военна техника, но преди дни, от думите на министъра на отбраната Владимир Заков, стана ясно, че украинска техника все още не е била ремонтирана. Той съобщи още, че искане за ремонт също не е постъпвало. В деня, когато решаваха за военна помощ, народните ни представители получиха писмо от украинската страна, в което молбата беше България да ремонтира техника, като това беше използвано за оправдание военна техника да не бъде изпратена.

Фактът, че все още не сме ремонтирали украинска техника поражда съмнения дали решението на българския парламент за ремонт не беше фасадно и не целеше да удовлетвори от една страна, общественият натиск да помогнем и от друга, гласовете против подкрепата за Украйна.

„Нашето огромно предимство пред Русия ще бъде, когато наистина сме единни“, каза Зеленски.

„Ние сме на европейския континент и имаме нужда от подкрепата на обединена Европа“, добави той.

Зеленски специално посочи Унгария, която изрази съпротива срещу ембаргото на Европейски съюз върху руския петрол. Вчера унгарският министър-председател Виктор Обран изпрати до Европейската комисия писмо, в което заяви, че е “малко вероятно” Унгария да се откаже от противопоставянето си срещу ембаргото.

Ембаргото на руския петрол е ключово украинско искане, подчерта и днес украинският президент. „Унгария не е толкова обединена, колкото останалата част от ЕС“, каза още Зеленски.

Той коментира и поставеното под въпрос присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО заради позицията на Турция. Според Зеленски липсата на консенсус за присъединяването на двете държави говори за това, че Западът не е обединен.

Във вчерашното си видеообръщение към украинския народ, украинският президент заяви, че цялата останала сила на руската армия е съсредоточена в атаката над Донбас.

„Лиман, Попасна, Северодонецк, Славянск – окупаторите искат да унищожат всичко там“, каза той, имайки предвид група градове, разположени в Източна Украйна.

„Доставката на тежки оръжия за Украйна – реактивни системи за залпов огън, танкове, противокорабни и други оръжия, е най-добрата инвестиция за поддържане на стабилност в света и за предотвратяване на много тежки кризи, които Русия все още планира или вече е провокирала“, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук