лодка корали море

Може да изглежда като нещо от новия филм за Джеймс Бонд, но „Земя 300“ е суперяхта с ядрен двигател и със смели амбиции.

Въпреки че все още не е построена, тази безвъглеродна яхта е проектирана като пътуваща лаборатория за учени, които да изследват океаните и да се справят с най-големите екологични проблеми на днешния ден. С място за 22 лаборатории, 160 учени и 20 студенти, яхтата ще се захранва от реактор с разтопена сол – нов тип ядрена енергия, която е 100% без емисии, съобщава Евронюз.

Има място и за туристи, но на каква цена!

Проектирана от експерта по суперяхти Айвън Салас Джеферсън, „Earth 300“ ще има място и за 40 VIP гости, които ще трябва да платят колосалните 3 милиона долара (2,5 милиона евро) за удоволствието да останат на борда ѝ. Учените и студентите ще пътуват безплатно или на намалена цена.

„Искаме да изградим глобална икона за науката, проектирана като научна скулптура по моретата, за да привлечем вниманието на хората и да вдъхновим въображението им“, каза Аарон Оливера, главен изпълнителен директор на „Earth 300“ Компанията се надява, че суперяхтата ще бъде готова за пускане по море през 2025 г.

Възходът на суперяхтите

Търсенето на суперяхти се е увеличило през последните 10 години, подтикнато от пандемията от COVID-19 и увеличаването на световните „супер богаташи“. „Земя 300“ ще бъде най-голямата от партидата, 300 метра на дължина и 60 метра на височина. Това е с 31 м по-голяма дължина от тази на „Титаник“.

С футуристичен, архитектурен дизайн, лодката ще включва най-съвременни лаборатории за визуализация на климатичните данни, лаборатории за 3D печат и лаборатории за биологична безопасност, предназначени да се справят с вируси като COVID-19, според Оливейра.

„Earth 300″ ще използва глобално системно мислене, на борда на кораба ще изследваме най-широкия спектър от гледни точки, обединявайки най-големите и ярки умове, за да създадем интелигентен колектив, който няма аналог по обхват и разнообразие“, казва Оливейра. „Тя ще включва 4 различни общности – учени, експерти, студенти и частни лица. Именно с тази комбинация от граждани и учени екипът се надява да създаде радикално ново мислене в борбата с изменението на климата“.

Готова ли е вече технологията?

Въпреки че дизайнът на „Earth 300“ е футуристичен, голяма част от необходимите технологии все още не са излезли на пазара. Първоначално яхтата ще се задвижва от зелени горива, тъй като реакторът за разтопена сол все още се разработва. Реакторът се разработва от „Terrapower“, компания, подкрепена от собственика на „Microsoft“ Бил Гейтс.

След като бъде готов, реакторът ще бъде модернизиран, което ще позволи на суперяхтата да бъде 100% без емисии.

Вдъхновена от умиращите коралови рифове

Оливейра, който има опит в разработването на луксозни курорти, е вдъхновен за създаването на „Earth 300“ след гмуркане на Малдивите.

След като видял умиращите корали, той осъзнал, че светът няма нужда от нов елитен курорт. Оливейра решил да промени начина, по който да работи „Земя 300“, комбинирайки луксозно пътуване и борба на науката с климатичните изменения и биологичните опасности на едно място.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!