На снимката: зетят на президента Ердоган, Берат Албайрак

Централната банка на Турция в четвъртък агресивно повиши основния си лихвен процент след промени във водещия икономически екип, включващ зетя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който се отказа от своето място начело на министерство на финансите, съобщи АФП.

Банката заяви, че едноседмичният репо-търг ще достигне 15% от 10,25% и че елиминира всички други възможности за кредитиране, за да направи политическите си решения по-„прозрачни“.

Турската лира поскъпна с два процента спрямо долара няколко минути след съобщенията, преди да отстъпи част от печалбите си.

Валутата е една от най-слабо представящите се сред нововъзникващите пазари и е загубила близо 23% спрямо зелените пари от началото на годината.

Бившият финансов министър Начи Агбал бе назначен за гуверньор на банката с президентски указ, публикуван на 7 ноември.

На следващия ден зетят на Ердоган Берат Албайрак напусна поста министър на финансите, като се позова на здравни причини, въпреки че според други сведения той е напуснал заради възражението си срещу назначаването на Агбал.

Джейсън Тюви, старши икономист по развиващите се пазари в Capital Economics, каза, че повишаването на лихвените проценти „изглежда е направило достатъчно, за да убеди инвеститорите, че наистина има положителна промяна в разработването на икономическа политика“.

Съществува скептицизъм относно това колко дълго номинално независимата банка ще бъде свободна да действа, тъй като Ердоган смята, че високите лихвени проценти причиняват висока инфлация.

„Не трябва да позволяваме на нашите инвеститори да бъдат потискани от високи лихвени проценти,“ каза той в сряда.

Действията от четвъртък слабо облекчават притесненията относно изчерпаните валутни резерви на банката, които се свиха с около 140 млрд. долара от началото на 2019 г. в резултат на неуспешна защита на лирата.

Инфлацията на потребителските цени е била 11,89 процента през октомври, а годишният процент остава двуцифрен от септември 2019 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук