болница коридор

Болниците имаха достатъчно време да се подготвят за пандемията, която е още от март месец. Не може хора да умират на стълбите на университетска болница. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“. Поводът е смъртта на двамата пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Видео, публикувано в Интернет, показа как двама мъже чакат за настаняване пред сградата, единият – на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбите.

„Ако това се беше случило в някоя малка общинска болница, например в Свищов, където знаете за болните в Ковид-отделението се грижиха само физиотерапевт и една медицинска сестра, преди да отидат депутати-лекари там някак си пак бихме могли да потърсим някакво логично обяснение, макар, че загубата на живот поради липса на организация  е недопустимо. Но да умрат хора на стълбите на университетска болница в Пловдив, в този голям град, да стоят на мозайката, да лежат в кислородни апарати, това е вече липса на всякакъв морал и отговорност в това лечебно заведение.“

 

Властите имаха цяло лято да обособят Ковид-отделения, да се направи график на медици, които ще дежурят в това отделение. Този натиск към здравната система беше очакван, категорична е Пенка Георгиева.

„Просто държавата не беше на своето място, за да организира тези лечебни заведения да имат готовност. Те и сега ми прави впечатление, че вървят малко със закъснение. Тепърва министърът издава заповед, с която ще се обособяват в областните градове, взависимост от броя на населението, една Ковид-болница и една друга-чиста болница, за лечение на останалите пациенти, защото другите заболявания не са спрели. Хората получават инфаркти, инсулти, страдат от други животозастрашаващи състояние, не е само Ковид. Ние предлагахме още в началото на септември да бъдат създадени такива „чисти” болници, в които да могат да се лекуват и другите пациенти. Да бъдат създадени отделни „ковид”-болници т.е да не се смесват потоците, да не се налага това реорганизиране и преместване на пациенти от едно отделение в друго.“

Пенка Георгиева напомни и за още един провал- липсата на обещаните още през октомври електронни направления за PCR тестове.

Цялото интервю четете  утре на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!