Жан Виденов
На снимката: Жан Виденов

Бившият лидер на БСП и премиер Жан Виденов се завръща в политиката. Намерението му е да създаде автентична комунистическа проруска партия „Лявата алтернатива“, чрез която най-вероятно много от настоящите „ментета“ ще бъдат изместени от политическата сцена. 

Вече има инициативен комитет за създаването на такава партия, съобщава той самият в интервю за „Пловдив Прес“. Понеже няма време да бъде създадена, ще участва на предсрочния вот с други партии, сред които и Съюз на комунистите в България. Коалицията вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“.

Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП „Лявата алтернатива“. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България, обяснява бившият премиер.

Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“. Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите, заявява още Виденов.

Той обобщава и ситуацията в БСП през последните години.

БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма“.

По думите му предстоят огромни национални предателства и приема за мисия да се бори срещу тях. Според Жан Виденов перестройката е виновна за политическата криза в страната.

Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България, заявява Виденов.

Ако новият проект на Жан Виденов, за който има реални шансове да успее, това със сигурност би било началото на края на БСП, която от много години остана трета на парламентарния вот.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук