ваксинираните

„Плащания за летище София не се опрощават и не се намаляват“. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. На днешното правителствено заседание кабинетът одобри решението на министъра за изменение на концесионния договор.

“Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още

този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева,

които са предвидени в приходната част на бюджета. Желязков беше категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че изменението ощетява държавата.

Нинова: Обединени да спрем концесията

„Управляващите се готвят да отложат плащанията на концесионера на Летище София за 10 години, но да го допуснат да ползва правата си”. Това съобщи на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера.Тя призова партиите „Има такъв народ“, „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да излезнат с категорични позиции. “Нека заедно обединени да спрем концесията на летището”, призова лидерът на БСП. Тя беше категорична, че правителството няма нито морално, нито политическо право да взима такива ключови решения, които ще ощетят държавния бюджет с милиони следващите 10 години.

4 месеца ЕК проверяра концесията

„Единственото желание на опонентите ни е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция“, посочи транспортният министър. Той напомни, че в продължение на 4 месеца е била извършена проверка на концесията и от Европейската комисия.

8 банки са готови да финансират

Наред с това има потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки. 4 от тях са международни финансови институции – ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка. Това съобщи транспортният министър днес.

Мораториумът е нихилизъм

„Имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, заяви Желязков.

Спре ли концесията, бюджетът губи 660 млн. лева

Държавата ще се лиши от 660 млн. лева, ще се създадат рискове за изпълнението на държавния бюджет, а също така най-голямото ни летище няма да има възможност да бъде конкурентно като тези в съседните държави, ако концесията бъде прекратена. Твърдението е на Росен Желязков. Той обясни, че в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията.

11 млн. лева загуби за 2 месеца

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков. Той уточни, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева. „Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, припомни транспортният министър.

Ежегоден мониторинг

Росен Желязков изтъкна още, че с днешното решение се приема също, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!