смърт, коронавирус
Смъртните случаи от коронавирус продължават да се множат /снимка: ajc.com/

Пандемията Covid-19 започна миналата година в град в централен Китай, но оттогава нарасна, засягайки почти всяка държава на земята. Вирусът вкара световни лидери в болница и разкри неравенството в обществата. Той зададе важни въпроси на правителствата и посегна на ежедневието на милиарди. И не показва признаци на приключване скоро.

Тъй като броят на смъртните случаи преминава един милион, ние разглеждаме някои от „забележителностите“ по пътя към тази цифра, пише Би Би Си.

9 януари 2020 г. – За първи път се съобщава за смърт

Януари беше голям месец за новини: САЩ убиват важен ирански генерал, буйни пожари в Австралия и смъртта на великия баскетболен играч Кобе Брайънт при хеликоптерна катастрофа.

Тогава не го знаехме, но най-голямата история се появи от Китай, за който Би Би Си първо съобщи като за група от случаи на „мистериозна вирусна пневмония“ в град Ухан.

На 11 януари Китай съобщи за първата си потвърдена смърт от вируса – 61-годишен мъж, жител на града.

Китайски учени идентифицират заболяването като вид коронавирус, който причинява различни заболявания от обикновена настинка до по-тежки като Sars (тежък остър респираторен синдром).

Имаше опасения, че вирусът може да се разпространи бързо, тъй като стотици милиони хора в Китай се подготвиха да пътуват из страната за китайската Нова година. Но все още не беше ясно как се предава болестта, като здравните служители заявиха, че не са потвърдени случаи на предаване от човек на човек.

В този момент Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е наясно с огнището, че е в контакт с китайското правителство и наблюдава отблизо събитието.

28 януари 2020 г. – 100 смъртни случаи


Към края на месеца жертвите надминаха 100, като инфекциите нарастваха бързо. Вирусът се разпространи отвъд Ухан – както в други части на Китай, така и в най-малко 16 страни по света.

Някои държави започнаха да изпращат самолети до Ухан, за да евакуират гражданите си. Междувременно САЩ призоваха своите граждани да „преосмислят пътуванията“ до Китай.

вирус, Китай

Ухан и неговата провинция Хубей вече бяха блокирани, със строги транспортни ограничения в и извън района. Носенето на маски на обществени места също вече беше задължително в някои китайски градове. 50-годишен мъж, пътувал до Ухан, стана първият човек в столицата Пекин, който умря от вируса.

Здравните служители установиха, че вирусът е възникнал от незаконно търгувани диви животни на пазар на морски дарове в Ухан и казаха, че наистина може да се разпространи между хората. Китайските власти заявиха, че вирусът е могъл да се разпространи и по време на своя инкубационен период и преди да се появят някакви симптоми, изглеждащи като нормален грип, което го прави по-труден за овладяване.

Изкормени кучета на пазара в Юлин, Китай /снимка: Ройтерс/

 

Огнището на заразяване бе обявено за глобална извънредна ситуация от СЗО на 30 януари.

10 февруари 2020 г. – 1000 смъртни случаи

Само две седмици по-късно смъртността достигна 1000. Все повече страни започват да виждат първите си случаи, но голяма част от вниманието на света все още е насочено към Китай. Ние /Би Би Си – бел. ред./ съобщихме, че вирусът е отнел живота на 97 души за един единствен ден там, при тогавашния най-голям брой жертви за един ден. Впоследствие за един ден през април САЩ съобщиха за близо 2000 смъртни случая.

По това време СЗО заяви, че броят на новите случаи в Китай се „стабилизира“, но предупреди, че е твърде рано да се каже дали вирусът е достигнал своя връх. Тя изпрати международна мисия в Китай, за да помогне за координирането на реакцията на огнището.
коронавирус тест
Към момента вирусът се беше разпространил в поне 27 други страни и територии, но досега имаше само две смъртни случаи извън континентален Китай – във Филипините и Хонконг.

Междувременно до края на февруари стотици пътници са тествани положително за вируса на круизния кораб „Дайъмънд принсес“, поставен под карантина в Япония – един от многото круизни кораби, превърнали се в горещи точки на Covid-19. Британец, който е бил на борда на кораба, стана първият гражданин на Обединеното кралство, който умря от вируса.

По същото време коронавирусът получи официалното име Covid-19.

20 март – 10 000 смъртни случаи

Тъй като броят на смъртните случаи от вируса по света премина 10 000, опасенията се насочиха към Европа. В този момент континентът представлява около половината от смъртните случаи в световен мащаб.

Броят на жертвите в Италия – най-силно засегнатата държава по това време по отношение на съобщените смъртни случаи – достигна общо 4 032. В началото на месеца там беше наложено блокиране в цялата страна.

коронавирус, мерки

Междувременно Китай не съобщава за нови вътрешни случаи за втори пореден ден.

Към този момент броят на потвърдените случаи по света е бил около 250 000, като повече от 80 000 души са се възстановили.

На 19 март премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че вярва, че Обединеното кралство може да „промени нещата“ срещу огнището на коронавирус през следващите 12 седмици. Блокиране на цялата страна беше наложено на 24 март, когато броят на загиналите във Великобритания достигна 335.

9 април – 100 000 смъртни случаи

До този момент светът изглеждаше като съвсем различно място от това, което бе преди три месеца, а броят на загиналите в световен мащаб беше 100 000.

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че САЩ могат да видят до 100 000 смъртни случая, но отрече, че администрацията му е действала твърде бавно.

Към 10 април в Ню Йорк имаше повече случаи, отколкото всяка отделна държава.

/снимка: АФП/


До края на септември броят на загиналите в САЩ ще бъде над 200 000.

Междувременно Европа се подготви да прекара Великденския уикенд под ключ.

Борис Джонсън, който даде положителни резултати за вируса предишния месец, излезе от реанимацията на 9 април. Броят на смъртните случаи във Великобритания е достигнал близо 9 000, с над 70 000 потвърдени случая, като Лондон е „епицентърът“ на пандемията в страната.

29 юни – 500 000 смъртни случаи

Тъй като пандемията набира скорост, е достигната нова кота от 500 000 смъртни случая.

В същото време ограниченията за „заключване“ бяха облекчени в някои части на света и хората в Северното полукълбо насочиха вниманието си към това как ще прекарат лятото си.

Иран, гробове
Иран погребва жертвите в масови гробове, но не ги обявява /снимка: ISNA, Ruptly, кадър/


ЕС заяви, че ще отвори отново границите си за граждани от различни страни от 1 юли, включително Австралия и Канада – но не и за САЩ. По това време половината случаи в света са регистрирани в САЩ и Европа, но Covid-19 бързо се разраства в Америка. Вирусът засяга и Южна Азия и Африка, където се очаква да достигне своя връх едва в края на юли.

СЗО предупреди, че най-лошото може да предстои и призова правителствата да прилагат правилните политики.

28 септември – 1 000 000 смъртни случаи

В понеделник светът достигна един милион регистрирани смъртни случая от Covid-19. САЩ, Бразилия и Индия сега съставляват почти половината от общия брой, според университета „Джонс Хопкинс“.
Превърнаха „Копакабана” в символично гробище
Превърнаха „Копакабана” в символично гробище

 

Смята се обаче, че броят на загиналите е много по-висок, тъй като много случаи може да не са били докладвани официално. През юни анализът на Би Би Си за смъртните случаи в 27 страни установи още 130 000 смъртни случая, които не са фигурирали в ежедневните официални данни.

И така, какво можем да очакваме в бъдеще? В момента наблюдаваме малко над 5000 смъртни случая от коронавирус на ден по света, казва ръководителят на статистиката на Би Би Си Робърт Куфе. Ако това темпо на увеличение продължи, можем да очакваме дневният брой да премине два милиона за малко повече от шест месеца, добавя той.

Здравните власти научиха много за вируса от началото на пандемията, но според официалните лица нарастването на смъртните случаи ще продължи.

„Не виждаме признаци на забавяне на смъртността – каза Нанси Бакстър, епидемиолог и ръководител на Училището за население и глобално здраве в Мелбърн, пред Би Би Си – Има повече от хиляда смъртни случая на ден от 18 март по света и това, което изглежда се случва, е, че когато Covid-19 бива обуздан в една юрисдикция, той излиза извън контрол другаде. Така че мисля, че за съжаление предвиждаме още толкова смъртни случаи, преди действително да бъде открита и разпространена ваксина.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!