Броят на жертвите на силните дъждове и предизвиканите от тях наводнения и свлачища в Япония достигна 216 души. Това съобщи полицейското управление на страната.

По последни данни още няколко десетки души се водят за безследно изчезнали. Местните служби за извънредна помощ заедно с полицията и военните от Силите за самоотбрана продължават издирвателните и спасителни операции. Хиляди доброволци от цялата страна са пристигнали в западните райони на Япония, за да окажат помощ на пострадалите от стихията.

В резултат на наводненията и свлачищата, които засегнаха 31 от 47 префектури, най-малко 160 жилищни сгради са напълно унищожени, около 700 са получили сериозни повреди, над 25 хиляди са наводнени. Почти 6000 души се намират все още в евакуационните центрове. Ситуацията се усложни заради силните жеги, които връхлетяха Япония през последните дни. Температурата от рано сутринта е над 30 градуса по Целзий.

Силни дъждове се изсипаха над Япония миналата седмица. Те доведоха до преливане на реките. Това е най-смъртоносното наводнение в страната от 1953 г., когато са загинали 759 души и над 450 000 са останали без дом.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!