Нови данни от спасителните екипи, които работят в Гватмала в търсене на оцелели след изригването на вулкана Фуего, сочат, че броят на жертвите му е нараснал до 62 души.

Заради изригването на вулкана, който се намира на 3 763 м надморска височина и на 35 км. югозападно от столицата Гватемала, се наложи да бъдат евакуирани по спешност 4 500 души от селища, намиращи се в подножието му. Вулканът Фуего изригна пепел и лава над обширен район и вся паника сред местните жители.

До момента в Института по съдебна медицина са докарани труповете на 62 души, каза неговият директор Фануер Гарсия, добавяйки, че жертвите могат да се увеличат.

„Има изчезнали, но все още не се знае колко са“, каза от своя страна Серхио Кабанас от агенцията за справяне с природни бедствия. Спасителните операции миналата нощ бяха спрени от съображения за сигурността на спасителите.

Изригването, което е изненадало хората в района, е продължило повече от 16 часа. От националния институт по вулканология предупреждават, че може да се очаква ново активизиране на вулкана.

Стълбът дим, който вулканът е изхвърлил е достигнал височина 2.2 км. над нивото на кратера. Бедствието е засегнало няколко села до вулкана, както и колониалния град Антигуа, който е най-големият туристически обект в Гватемала. Общо около 1.7 млн. души са засегнати в една или друга степен от природната катастрофа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!