Жителите на Мадрид излязоха на протест заради мерките на местната власт в борбата срещу пандемията и въвеждането на нови рестрикции в кварталите с най-много заразени. С предпазни маски и спазвайки дистанция, гражданите поискаха оставката на управителя на област Мадрид Исабел Диас Аюсо.

Част от протестиращите скандираха „За всички или за никого!” в знак на несъгласие срещу мерките на Аюсо да въведе нови рестрикции от понеделник в бедняшките квартали на испанската столица, където има най-голям ръст на заразени с коронавирус.

От утре ще бъде ограничено придвижването на 900 000 души

Новите мерки ще засегнат около 860 000 души, които няма да имат право да напуснат жилищните си райони, освен за да отидат на работа, на лекар и на училище. Парковете в тези части на града ще бъдат затворени, а магазините и ресторантите ще трябва да ограничат броя на клиентите си на 50 % от своя капацитет.

Мерките, които бяха обявени в петък следобед, първоначално бяха приети с примирение и съмнение, но само ден по късно изкараха на улицата десетки жители на засегнатите квартали.

Хората видяха в мерките „класово разделение“

Протестиращите скандираха „Това е сегрегация, а не задържане“. Налице е гняв, разочарование и изумление, коментира Хорхе Накарино, говорител на Асоциацията „Пуенте де Валекас-Сан Диего“, един от кварталите, засегнати от ограниченията. Според него хората се чувстват пренебрегнати и изоставени от властите, намеквайки за класова омраза.

Общото мнение е, че ограниченията ще окажат силно влияние, но не върху мобилността, а върху икономиката в кварталите на работническата класа като „Валекас“.

Досега заразените с коронавирус в Испания са повече от 659 000 души, като починалите са над 30 400. Степента на разпространение на вируса в Мадрид е повече от два пъти средната за страната, което прави страната една от най-тежко засегнатите в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!