Изчерпи се търпението на гърците живеещи на Егейските острови заради присъствието на хиляди мигранти. Гражданите им свалиха доверието си от правителството и прекратяват сътрудничеството си с Атина. Те също така планират сами да охраняват терените, на които правителството смята да строи нови лагери.

Местната власт на островите в Егейско море прекрати сътрудничеството си с правителството след решението на кабинета на гръцкия премиер Мицотакис за използване на поземлени имоти на островите за изграждане на нови затворени лагери за мигрантите.

Всички общински съвети на островите поставят ултиматум пред правителството – няма да допуснат изграждане на нови мигрантски лагери и искат незабавно изтегляне на чужденците от островите.

Жителите заплашват с безсрочни протести и блокиране на пристанища и летища. „Сами ще охраняваме островите“, заявиха пред медиите хората.

От областната управа на островите съобщиха, че утре внасят иск в съда за антидемократична политика и нарушаване на Конституцията.

За разглеждане на казуса жителите настояват за спешно заседание на парламента и призовават гръцкият президент да свика среща на лидерите на парламентарните партии.

„Хората са готови за гражданско неподчинение и демонстрации“, описват обстановката кметове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!