Журналисти от всички медии се включиха в протеста, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, по повод последните скандали в Българското национално радио. Мотото на демонстрацията е „Да дадем сигнал“ и в защита свободата на словото.

БНР, протест

111 журналисти образуваха жива верига в пространството от сградата на БНР до телевизионната кула. Броят им е символичен заради 111-то място на България в класацията на „Репортери без граници“ по свобода на словото.

„Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа“, призовават журналистите.

Това е вторият протест на журналистите. Предишният беше преди две седмици (на 13 септември), когато дългогодишната журналистка Силвия Великова беше свалена от ефир. След това станахме свидетели на безпрецедентно спиране на излъчването на националното радио, което продължи цели пет часа.

БНР, протест

Директорът на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев пое отговорност за отстраняването на Великова, която е известна с критичния си тон към прокуратурата и единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. По време на протеста на журналистите тогава Кръстев подаде оставка.

БНР, протест

Събралите се подкрепят искането на редколегията на „Хоризонт“ за оставка на директора Светослав Костов. Те обаче са скептични, че това ще се случи.

Оттеглянето на Костов беше поискано миналата седмица, по време на среща със Съвета за електронни медии (СЕМ).

БНР, протест

По време на срещата Силвия Великова разказа, че е викана на разговор от директора, в който й е казано, че четирима души са се обаждали за свалянето й.

Зам.-главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска свидетелства за натиск по същата тема над шефа на програмата Ивайло Савов, последван от отказ и спешното му пенсиониране. Савов потвърди.

БНР, протест

Никой до момента не е назовал официално кои са обаждалите се по телефона.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!