Светослав Костов
на снимката: Светослав Костов

Генералният директор на БНР Светослав Костов излезе с отворено писмо, в което заплашва да съди „всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества“.

От позицията му става ясно, че той няма никакво намерени да подава оставка, въпреки натиска на журналистите в общественото радио и на СЕМ, заради скандала в медията и спирането на сигнала на програма „Хоризонт”.

„Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения“, казва Костов.

Самият той продължава да отрича да му е оказван натиск.

„Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни“.

През последните дни обаче Костов виждал „атака” срещу радиото.

До кризата в БНР се стигна след уволнението на дългогодишната журналистка Силвия Великова, известна с критичността си към прокуратурата и единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Уволнението й предизвика недоволството на колегите й, които отказаха да поемат мястото й в сутрешния блок, а оттам се стигна и до безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт” за 5 часа.

В крайна сметка, Великова бе върната на работа, а ръководството на БНР обяви, че вдига заплатите на служителите в радиото с 25%.

Журналисти от медията започнаха да разказват как на Костов е бил оказан натиск, за да свали Великова. Миналата седмица редколегията на „Хоризонт“ и самата Силвия Великова изложиха пред СЕМ хронологията за натиска. Журналистката обясни, че директорът Костов й казал, че са му се обадили четирима души, за да го предупредят, че ако не я уволни, децата му ще гладуват.

Журналистите поискаха оставката на Костов, който обаче отказва да си я подаде, а СЕМ прехвърли към прокуратурата да провери твърденията на цензура, натиск и физически заплахи.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълния текст на писмото на Костов:

Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.
Радиа много, БНР е едно!

Светослав Костов
Генерален директор на БНР

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!