Сънуването е едно от най-мистериозните неща в света, а е толкова естествено, колкото изгревът на слънцето. Сънищата са играли важна роля в човешкия живот още от древността. Цялата цивилизация на Месопотамия се основава на значението на сънищата. По време на Римската империя някои сънища са били тълкувани от Сената, защото се смятало, че това са послания от Бога (Боговете).

Ето няколко интересни факта за сънищата, които може би не знаете.

№1 Забравяте 90% от сънищата си

Само пет минути, след като се събудите и сте забравили съня си, в 90% от случаите.

№2 Слепите хора също сънуват

Хората, които са ослепели на по-късен етап от живота си, също сънуват различни случки. Хората, които са се родили слепи не могат да визуализират нищо, но също сънуват определени случки от живота си, в които са участвали, сънуват още миризми, емоции и формите, които са докоснали.

№3 Всички сънуват

Всяко човешко същество сънува (с изключение на тези със сериозни психологически разстройства). Ако си мислите, че вие не сънувате, просто не си спомняте сънищата.

№4 В сънищата си виждаме само лица, които вече познаваме

Човешкият мозък не може да си измисли лице. В сънищата си виждаме само реални лица на реални хора, които сме срещали в живота си, но може би не си спомняме. В живота си човек вижда хиляди лица, затова мозъкът ни има безброй „герои”, които да визуализира в съня.

№5 Не всички сънуват цветно

12% от хората сънуват черно-бели сънища.

№6 Сънищата имат символика

Сънищата не винаги са това, което изглежда. Често в тях се крие по-дълбоко значение.

№7 Емоции

Най-често срещата емоция по време на сън е тревожността. Негативните емоции се срещат по-често в сънищата, отколкото позитивните.

№8 Може да сънувате между 4 и 7 различни неща за една нощ

Мозъкът сънува средно между 1 и 2 часа на нощ.

№9 Животните също сънуват

Проучванията показват, че докато спят, в мозъците на животните има същите вълни, както при хората. Сигурно сте виждали как лапичките на кучето ви се движат, докато спи.

№10 Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете сънуват повече други мъже. Около 70% от образите в един мъжки сън са други мъже. Жените сънуват поравно мъже и жени. Мъжете са по-склонни да сънуват агресивни емоции.

№11 Дежа вю

Между 18 и 38% от хората са преживявали „дежа вю”.

№12 Хъркане

Предполага се, че докато хъркате, не можете да сънувате. Но все още се правят проучвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук