Зоран Заев, Македония
на снимката: Македонският премиер Зоран Заев

Вчера нашата страна написа история. Сънят стана реалност. Започна изпълнението на Преспанския договор за членството в НАТО и ЕС. Заедно посадихме семе и това е само първата крачка от плодородната жътва, за която трябва да се работи.

Това каза македонският премиер Зоран Заев на специална пресконференция по повод приетите в петък промени в Конституцията, включително и промяна на името.

„Ето, аз лично, премиерът, използвам името – Република Северна Македония“, каза Заев и припомни, че то влиза в сила, след като гръцкият парламент одобри на свой ред Преспанският договор.

Той очаква още в следващите часове Държавен вестник да публикава всички промени, които бяха одобрени от парламента.

Заев подчерта, че за публикуването им в Държавен вестник не е необходим подписът на президента Георги Иванов“.

„Тези дни, заедно с Гърция ще отхвърли изолацията и неразбирателството. Убеден съм, че гръцките депутати ще осъзнаят собствената си роля. Силно вярвам, че парламентът в Атина ще приема споразумението… Белите страници за нашето бъдеще ще пишем заедно“, каза още Заев.

По повод призива на лидера на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за провеждане на предсрочни избори Заев отговори, че това искане ще бъде объседно сериозно, защото в близко време ще има президентски изобри. Според него неговата партия име интерес от предсрочни избори, защото ще ги спечели, но това не е добре за Македония, която ще загуби поне 6 месеца.

„Трябва да има помирение… В страната останахме 1.5 млн. души. Не е нормално брат с брат да не говори поради политически спорове. 27 години стояхме на едно място. Младите бягат“, каза още Зоран Заев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук