Чарли Чаплин
на снимката: Чарли Чаплин

През 19-ти век обирджиите на гробове си докарвали солидна печалба като изравяли пресни трупове и ги продавали на анатоми. Този метод за печелене на пари изчезнал с времето, докато не бил възроден наскоро, когато двама крадци изровили тяло, но този път с друга цел – откуп.

Трупът принадлежал на звездата на нямото кино Чарли Чаплин, който умира в нощта на Коледа през 1977 г. на 88-гдишна възраст. Исканият откуп за останките му бил 1 млн. франка (600 хил. долара).

Чарли Чаплин

Идеята за далаверата хрумнала на двама механици от Източна Европа след като разбрали, че било откраднато тялото на виден италианец и за него бил платен откуп.

И така няколко месеца след погребението на комедианта под прикритието на нощта вдъхновените престъпници прекарали два часа изкопавайки тежкия дъбов ковчег от земята в Швейцария близо до дома на Чаплин.

Чарли Чаплин

Те натоварили „съкровището” на малък камион и го откарали на нива на около километър и половина от гроба, където отново го погребали. След това се обадили на вдовицата на Чаплин Лейди Оона и направили исканията си. Г-жа Чаплин обаче казала „не”.

„Мисля, че Чарли би намерил деянието ви за доста забавно”, казала тя.

Тогава крадците намалили откупа на 250 хил. долара, но тя все пак отказвала да им плати.

Чарли Чаплин

Все пак г-жа Чаплин се обадила в полицията. Органите на реда проследили откъде идват обажданията на двамата престъпници и измъкнали от тях самопризнания.

Дори семейство Чаплин да бяха платили, зле замисленият план на престъпниците би се натъкнал на друг проблем: те забравили къде са заровили ковчега. За да го открият, полицаите използвали минен детектор и на 17 май 1978 г. тялото било открито.

Чарли Чаплин

Двамата мъже били осъдени по обвинения за искане на подкуп и обезпокояване на мъртвите. Чаплин бил върнат в първоначалния си гроб и подсигурен със солидни бетонни плочи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук