Германският канцлер Ангела Меркел е категорична, че датата за преговори със Северна Македония за членство в Евросъюза ще бъде определена „най-рано през октомври“, предава баварският в.“Зюддойче цайтунг“. Това е станало ясно на заседание на комисията по европейски въпроси в Бундестага.

С това канцлерът се изправя срещу своя коалиционен партньор – социалдемократическата партия. По-рано държавният министър (в германското външно министерство) Михаел Рот се застъпи за гласуването (на датата) на Европейския съвет на 18 юни, но не откри разбиране от ХДС и ХСС.

„Македония постигна съгласие с Гърция да промени името си, наред с други неща, за да проправи пътя за присъединителните преговори с ЕС“, пише влиятелният „Зюддойче цайтунг“.

Вчера евроинтеграцията на Северна Македония предизвика ожесточени спорове на пленарната сесия на Бундестага, която всъщност беше посветена на ратифицирането на протокола за членство на страната в НАТО. Законодателите гласуваха с мнозинство в полза на присъединяването й към Съюза, но дебатът бе пренасочен към датата на присъединителните преговори с ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!