Европа изживява миграционна криза, която заплашва и нашата страна; зимата е тежка, очакват се по-високи сметки за ток; налице е битова престъпност и се подготвят избори. Тези условия засягат националната сигурност, заяви пред БНТ депутатът от Реформаторския блок (РБ) Антони Тренчев.

Затова няколко пъти вече РБ призова за свикване от президента на КСНС, каза още Тренчев. По думите му, Съветът е платформа за партньорство. Той ще даде възможност на президента да се запознае от първо лице със състоянието на страната. Риск е и фактът, че през следващите месеци цялата власт в страната остава в ръцете на новоназначения президент, без да ги има ключови институции като Народното събрание и кабинет, излъчен от парламента.

„В КСНС влизат службите, министрите, премиерът, партиите, които така или иначе отново ще са част от Парламента и ние смятаме, че тази приемственост е гаранция за стабилност на страната“, каза Тренчев и допълни: „Важно е хората да са информирани кога ще са изборите, кой ще е служебният премиер и какъв ще е съставът на кабинета му, кога ще е датата на указа“. Това са очакванията към изявленията на президента, които не са се оправдали, посочи най-младият депутат от РБ.

По думите му, няма голямо значение дали датата на изборите ще е 26 март или 2 април, но е много важно да се изпълни законът и във всяка секция да има машина за гласуване. Около 12 хиляди машини, според Тренчев, трябва да са монтирани за този вот, което вече не е въпрос на преходен период в закона, а задължение за изборите през 2017 година.

„Не знам да са подготвени процедурите, а машините трябва да се осигурят. РБ няма как да се съгласи изборите да започнат с нарушение на закона. Това няма да е добър атестат на служебното правителство – основната му функция по Конституция е да подготви честен и демократичен изборен процес“, подчерта също Тренчев.

Според него за 2 години Реформаторите са изпълнили 60 процента от мерките, записани в програмата и в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Сред тях са напредъкът в съдебната реформа и приетия на първо четене, въпреки отлагането антикорупционния закон, както и пръстовия отпечатък, който намали разходите на здравеопазването. Той отчете като принос на РБ увеличението на учителските заплати, новия закон за образованието и увеличения икономически ръст на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук