Господин президент, ще ви липсва ли краткото разстояние, което изминавате от вкъщи до работа?

Това е едно от големите предимства на президентството, за което не се замисляш докато не влезеш в Белия дом. Никога не съм пътувал повече от 30 секунди до работа. Благодарение на това успях да поддържам и семейния си живот по време на мандата.

Колко време ви отне да се почувствате като у дома си в Белия дом?

Много малко. Когато имаш малки деца е много лесно да се приспособиш към къщата. Виждаш ги по пижами, боричкат се, играят си, вечер ги завиваш и им четеш. Всичко това превръща едно място в дом много бързо. Въобще няма да говоря за тъщата, която живее на горния етаж или за кучетата. Днес го усещаме още повече като дом, заради всички спомени.

Говорите за децата си. Знам, че със съпругата ви Мишел много сте се притеснявали в началото, защото момичетата ви са били малки. Хубаво преживяване ли беше за тях живота в Белия дом?

Няма как да знаем какво щеше да се случи, ако бяха пораснали в Чикаго, в по-нормална обстановка. Мога само да кажа, че те се превърнаха в невероятни млади дами. Те са много сладки, мили, забавни, умни деца. Отнасят се с уважение към всички. Не го казвам, защото съм им баща. За мен е голямо удоволствие, когато чувам тези неща и от други хора.

Оплаквали ли са от нещо?

Оплакваха се от охраната си, особено когато навлязоха в тийнейджърските си години. Сикрет сървис свършиха невероятна работа, опитвайки се да не им пречат на дневните занимания. Можеш да си представиш, когато си тийнейджър и след теб постоянно тичат хора с микрофони и пистолети, това определено ти влияе. Те обаче се справиха отлично и според мен основна заслуга за това има Мишел.

Ще ви липсва ли екипът, с който работихте през последните години?

Много интересен въпрос. Последните месеци бяха много емоционални, защото осъзнах, че може никога да не видя някои от тези хора. Осъзнах, че никога няма да изживеем същите неща, няма да го има напрежението. Оценявам какво са направили за мен – всички жертви, пропуснатите рождени дни на децата си, футболни мачове или училищни пиеси. Много млади хора ми помагаха, за голяма част от тях това бе началото на кариерата им. С някои сме заедно вече 8 години. Те водят децата, за които аз мислех, че са бебета, а се оказва, че те вече са втори клас.

Разузнавателните служби изнесоха доклад за руската намеса в изборите. Спрямо разсекретената информация, която достигна до нас, докладът започва така: „Руският президент Владимир Путин е поръчал намеса в президентската кампания. Сигурни сме, че той и руското правителство предпочитат Доналд Тръмп.” Опитвал ли се е Владимир Путин да избере Тръмп?

Докладът е много ясен. На първо място, руснаците са се опитвали да пречат на изборния процес – хакерските атака ясно показват, че са имали предпочитания кой да бъде победител. Американските разузнавателни служби изразходиха много време и ресурси, за да съберат информацията.

Подценихте ли Путин?

Не мисля, че го подцених. По-скоро, подцених информационната ера и какво влияние може да окажат кибератаките на обществото, на демокрацията. Една от причините да поръчам този доклад бе, да накарам хората да разберат какво прави Путин от известно време. Предстоят избори в много страни от НАТО, върху които трябва да се фокусираме, защото случилото се тук, може да се повтори навсякъде. Много се надявам, че новият президент на САЩ ще изгради добри взаимоотношения с разузнавателните служби, за да се минимизират подобни влияния.

Доналд Тръмп като че ли не приема доклада. Той продължава да твърди, че Русия не е оказала никакво влияние на резултата от изборите. Вие какво мислите?

Факт е, че Доналд Тръмп ще се закълне като 45-я президент на Съединените щата. Сигурно и други неща са оказали влияние на изборите. Трябва обаче да разберем, че ако не се защитим, някоя друга държава би могла да влияе на политическия ни живот. Освен това, информацията, която достига до нас през медиите може да не е напълно вярна. Нищо не е ясно. В среда, в която има толкова много скептицизъм, ще трябва да отделим още време и да помислим как да защитим демокрацията. Определено трябва да се отдели много време и на киберсигурността.

Владимир Путин в крайна сметка е получил, каквото е искал.

Истината е, че Русия е искала да се намеси и го направи. Следващият път може да е някоя друга държава. Затова се надявам, че няма да гледаме лековато на случилото се, а ще предотвратим следващи подобни инциденти. Трябва да направим няколко неща: първо, трябва да изразходим още повече енергия, време и пари, за да гарантираме киберсигурността. Трудността идва оттам, че това не е само проблем на правителството. На второ място – ние трябва да разбираме демокрацията и изборите, не само за да ги защитим, но и за да откриваме пропагандните послания.

Опитахте ли се да предадете някакви знания за президентската институция на Доналд Тръмп?

Той е отворен към предложения. Опитах се да му обясня, че има разлика между управлението и кампания. Казах му, че в момента, в който прекрачи прага на този офис, той вече е отговорен за най-голямата организация на планетата. Обясних му, че не може да ръководи държавата, както управлява семейния си бизнес, а трябва да си изгради силен екип, да уважава институциите, да взима добри решения, защото отговаря за много хора.

Какво мислите за него?

Той е много общителен и отдаден. Проведохме няколко много интересни разговора, от които съм доволен. По мое мнение, не му липсва самоувереност.

Някои казват това и за вас.

Трябва да си убеден, че можеш да се справиш със задълженията си. Според мен Тръмп не отделя много внимание на политическите детайли. Това може да бъде и много тревожно, но и голям плюс. Доста ценно качество е, ако гледа на нещата по иновативен начин. Важно е обаче да е информиран, защото самото тогава може да вземе правилни решения. Ние сме абсолютни противоположности, това е истината.

Гласоподавателите често избират двете крайности?

Определено. Аз обаче съм много трудолюбив. Може да не съм най-големият специалист по нещата, по които работя, но около мен винаги има експерти, които разбират и ми помагат да взема най-правилните решения.

Вие не си падате много и по социалните мрежи, за разлика от него. Хората около него смятат, че той ще продължи, дори когато встъпи в длъжност. Според вас това добра идея ли е?

От една страна, информацията е много динамична. Промени се и начинът, по който хората възприемат новините. Явно, този подход работи, защото му дава директна връзка с много хора, които гласуваха за него. Обясних му, че в момента, в който официално стане президент на САЩ много неща ще се влияят от постовете му – световните капитали, финансовите пазари.

По време на кампанията казахте, че ако не спечели Хилари Клинтърн, всичко постигнато през последните 8 години, отива през прозореца. Още ли мислите така?

Не. Прогресът, който постигнахме бе заложен на карта, защото не само Тръмп, но и голяма част от членовете на Конгреса, включително бъдещият говорител на Белия дом, казваха, че ще се опитат да развалят част от този прогрес. Така смятах до преди няколко дни, докато не излязоха резултатите. Стана ясно, че 20 млн. души вече са здравноосигурени, а доскоро не бяха. Постигнахме най-ниския процент на неосигурени хора. Разходите за здравеопазване, след въвеждането на „Обамакеър” (Obamacare), са най-ниските за последните 50 години. Фактите са на наша страна. Ясно е, че всичко, което сме направили може да бъде заличено, но според мен републиканците осъзнават, че не това искат американците, дори и електората на Тръмп.

Тоест, „Обамакеър” ще оцелее?

Според мен, да. Може би ще го наричат по друг начин. Дори ако републиканците направят някакви промени и го нарекат „Тръмпкеър”, нямам нищо против. Знаете ли, ежедневно получавам много писма. Едно от тях гласеше: „Господин президент, не гласувах за вас, защото не подкрепях „Обамакеър”. Един ден синът ми, който имаше здравни осигуровки, се разболя тежко. Слава Богу, вече е добре, иначе можеше да не го излекуват или за да платя лечението трябваше да продам къщата си.”

Демократическата партия загуби много места в Конгреса и Сената. Заради вас ли?

Поемам отговорността за това. Мисля, че повечето неща се дължат на обстоятелствата. Бях избран по време на най-тежката финансова криза, от Голяма депресия. Според мен обаче се справихме добре – запазихме икономиката и вече отчитаме само ръст. През 2010 имаше много безработни хора, много бездомни хора. Америка е само в началото на своето възстановяване. Който и да беше президентът в този момент и с него щеше да се случи същото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук