Специализираното звено “Антикорупция” в Софийската градска прокуратура обвини Златко Александров, бивш главен секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет, за умишлена безстопанственост, ощетила Агенцията с близо 22 500 лева, съобщава БНР.

Досъдебното производство е образувано, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезирал по вестникарска публикация от февруари миналата година, озаглавена „Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни“, обясняват от държавното обвинение.

Последвалата проверка установила, че през декември 2015 година бившият главен секретар на Агенцията подписва решение за договаряне без да възложи обществена поръчка за доставка на храни за бежанските центрове в „Овча купел“, „Враждебна“, „Военна рампа“, с. Баня, Харманли и Пъстрогор. Според обвинението, доставянето на малотраен колбас не било необходимо, защото  в складовете на ДАБ имало от него. По същото време, намалял броят на настанените в центровете чужденци.

Саламът, за който Агенцията е платила малко над 21 000 лева, бил със срок на годност до март 2016 година и тъй като не е бил използван дотогава, се стигнало до унищожаването му в екарисажа във Варна, за което Агенцията е платила малко над 1000 лева, обясняват от прокуратурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук