В централата на БСП постъпват купища сигнали, свързани със санирането, които в момента се обобщават. Очаква се левицата да поиска от прокуратурата да се разследва целият път: от сключване на договорите, до финансирането и обезпечаването на средствата от Министерския съвет. Това заяви днес Жельо Бойчев от БСП.

В началото на програмата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) определи пределна цено от 290 лв. кв.м., над които не са сключвани договори. В хода на кампанията тя е била намалена до 148 лв. за кв.м, а през октомври 2016 –та допустимата цена става 115 лв.кв.м за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 ет.

„Единственият въпрос, който можем да зададем в момента е къде отиде разликата“, попита реторично Бойчев.

Как може едни и същи дейности, да се извършват на различни цени? Заради тези цени бяха ощетени хората, вместо да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове, заяви Бойчев.

Пред журналисти Томислав Дончев от ГЕРБ коментира отправените нападки така: „Когато някой коментира, че санирането било грабеж защо забравя, че изборът на изпълнител става по Закона за обществените поръчки. Най-силният контрол е на хората, които ползват тази инвестиция. Притеснява ме, че отвъд целия репертоар, стои друга цел. Смятам, че дълбоката цел е санирането да бъде спряно. Някой има за цел парите, които досега държавата е успяла да задели, да отидат някъде другаде.“

Според Бойчев между 2014-2015-та  по Оперативната програма “Обновление на българските домове” се е извършвало също саниране на жилищните сгради. И тази ОП също се е управлявала от МРРБ и по правилата и критериите на оперативната програма с мониторинтга на ЕС и търговете, които са играни, средните стойности за санирането са между 90 и 100 лв.

Бойчев определи като нелепи оправданията на Лиляна Павлова, че увеличението на цените между 48 и 30 процента идва от строителния бум през 2015-та. Най-много са постъпилите сигнали за опорочени процедури при саниране от Пловдив и Благоевград.

Припомняме, че в края на миналата седмица приключи проверката на обществените поръчки в министерствата, извършена от Инспектората към МС и в МРРБ не бяха докладвани нарушения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук