Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничния сектор, съобщиха от ведомството. Позицията е на служебния здравен министър Илко Семерджиев.

В прессъобщението се посочва, че ръководството на ведомството е решило да започне нормативна процедура по отказа за въвеждане на идентификатора през 2017г. и да го отложи за 2019г.

По изчисления на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), при въвеждане на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв.

Средства ще са нужни и за поддръжка на софтуера, интернет и др.

За въвеждането на софтуера, болниците платиха над 4 млн. лв., а Здравната каса – 477 хиляди.

НЗОК е декларирала пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й.

Петчленен състав на Върховния административен съд ще разгледа на 16 март на втора инстанция отмяната на пръстовия отпечатък.

Според ръководството на Здравното министерство, трябва да се изготви концепция за Електронна здравна карта, съдържаща частично или пълно електронно здравно досие.

Неговото въвеждане предстои поетапно в ЕС и в България от 2018 г.

От друга страна, контролът при такава форма на идентифициране и управление на медицинската информация е максимално възможен и ефективен.

Тази сутрин, пред БТВ, бившият здравен министър Петър Москов каза, че от въвеждането на пръстовия идентификатор, заявките в болниците са намалели с около 10 млн. лв.

„Въвеждането на контрол е главно за регулиране на публичните финанси”, подчерта той.

Преди няколко дни, служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев обвини предшественика си, че е оставил във ведомството хаос и се закани да отмени системата за влизане в болниците чрез пръстов идентификатор.

Двамата влязоха в задочен спор през медиите. Семерджиев каза, че вместо да се пести, разходите на Касата са се увеличили с над 100 хил. лв.

Москов смята, че действията на служебния министър целят разграждане на контролните механизми.

Пред нашата медия, председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира, че най-добрият начин за отчитане разходите на лечебните заведения е въвеждането на електронна здравна карта.

Според него по този начин пациентът ще може да удостовери какво точно лечение е проведено, кога и къде. Той добави, че електронната здравна карта ще бъде и ефективен метод за спиране изтичането на средства от НЗОК.

Д-р Грозев смята, че въведената от Петър Москов пръстова идентификация няма отчетения резултат.

„Пръстовият отпечатък е не само обида спрямо лекарското съсловие, но и към пациентите, защото не е приятно като те приемат в болница да ти снемат отпечатъците. Освен това създаде и забавяния при прие и редица други неудобства”, коментира председателят на БЛС.

Пръстовият идентификатор беше въведен във всички болници като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум 477 000 лева, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук