Повторни стрес-тестове или разлика във вече представените резултати за състоянието на пенсионните компании няма да има, коментира Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества, по повод на вчерашното заседание на Комисията за финансов надзор (КФН), на което стана ясно, че се налагат нови проверки на пенсионните и застрахователните компании.

„Пазарът е стабилен. Всички активи са налице и се съхраняват в банките попечители“, поясни още Даниела Петкова пред БНР.

Тя обаче потвърди, че ще се извършват повторни проверки на сектора. По думите й, стрес-тестовете са направени по методика, която се изпробва за първи път, не само у нас, но и в ЕС. Пропуск на методиката е, че проверките обхванали само времето до 30-ти юни. През втората половина на годината, обаче е имало движение на активите.

Повторната проверка трябва да отрази именно извършените операции през последните 6 месеца на 2016-та и да покаже какво трябва да оповестят пенсионните компании в балансите си.

Дружествата ще трябва да заплатят отново на одиторите, макар че не са доволни от извънредния разход.  Таксите за осигурените, обаче, няма да се увеличат, категорична беше Петкова.

Необходимостта от нови проверки се разглежда в контекста на заявеното желание на надзорният орган да се самоиздържа за сметка на по-високи такси. В тази връзка Петкова предлага да се увеличи капацитета на КФН, така че вместо да се ползват външни оценители, одитът да се прави от комисията. Повишаването на таксите, обаче няма да се отрази добре на малките фондове, а пазарът ще се затвори за нови играчи. По думите на Петкова, това нарушава конкуренцията.

Един от изводите от одита на пенсионните дружества е необходимостта от промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се уреди изплащането на пенсиите.

„Нямаме регламент в Кодекса за социално осигуряване как и при какви условия ще изплащаме тези пенсии – това е тежка промяна, която се налага с времето. Този въпрос трябва да бъде уреден, за да посрещнем първите си пенсионери“ – категорична е Даниела Петкова.

Макар че формалният повод за среща между пенсионните компании и надзорния орган е бил проектът за промени на КСО, до обсъждането му не се е стигнало.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук