Реалният строеж на българско-гръцката газова връзка трябва започне догодина. Ако това не се случи, България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма. Това предупреди шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов в интервю пред БНР. Евентуалното забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан.

„Рискът е продиктуван от това, че ако ние до 2020 година не въведем в експлоатация газопровода, съответно няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан. Без обезпечаването на тези количества тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена”, коментира Иванов.

Той допълни, че искането на „Булгаргаз” синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е разумно и обосновано.

„Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки или ако бъде увеличена с около 30% цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни”, допълни Иванов.

„Булгаргаз” трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре, 10-и март. От Комисията за енергийно и водно регулиране поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.

Припомняме, че вчера, 9-и март, бе сменен директорът на ICGB – проектната компания, която е натоварена с подготовката за изграждане на новата газова връзка с Гърция. Начело на компанията ще застане Валентин Хамбарлиев, който замества Теодора Георгиева. Мотивът за смяната е нуждата от „значително ускорение“ на темповете за реализацията на проекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!