Селскостопанското изложение „Агра – 2017“ се открива днес в Международния панаир в Пловдив.

За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията.

Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанската академия ще представят разработка на Царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни – до 1350 кг/дка.

Свои разработки ще представят още Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ в София и Институтът по животновъдни науки в Костинброд.

Мегафорумът за селско стопанство, винена и хранителна индустрия започва на 22 февруари и продължава до 26-и. Oбщо над 700 фирми от 33 държави, показват иновации за цялата верига от полето до трапезата.

За първи път ще има колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, натурални оцети от годжи бери, ябълка, шипка, бъз, малина и арония. Новост е изложението за занаятчийски продукти със специално географско означение, което може да се види на 22 февруари. Органични продукти от екоферми представя и специализираната изложба „БиоАгра“, част от Международната селскостопанска изложба „Агра“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук