Сделка с Турция на стойност 125 млн. паунда в областта на отбраната, подписа в събота министър-предеседателката на Великобритания Тереза Мей, предава „Ройтерс“. Мей отправила и кратък призив към Анкара да спазва човешките права при справяне с последствията от осуетения опит за преврат в Турция.

При посещението си в Турция, ден след срещата с Доналд Тръмп, Тереза Мей избяга да критикува забраната на американския президент граждани от 7 страни от Северна Африка и Близкия Изток да влизат в САЩ.

Пред журналисти в президентския дворец в Анкара, тя нарече Турция един от най-старите съмишленици на Великобритания и спомена човешките права, възпалена точка на Ердоган, който обвинява Запада, че не показва достатъчно солидарност след опита за военен преврат от 17-ти юли.

„Гордея се, че Великобритания Ви подкрепи на 15 юли, миналата година при защитата на демокрацията, но сега е важно Турция да продължи да опазва демокрацията чрез поддържането на върховенството на закона и поддържане на международните си задължения по защитата на човешките права, за което правителството е поело ангажимент“, каза тя.

Правозащитниците и някои западни лидери са по-критични. Над 100 хил. души бяха уволнени от работа, а над 40 хил. човека са в затвора и очакват процес след неуспешния опит за преврат. Анкара твърди, че са необходими мерки, за да изкорени привържениците на пуча.

По време на обща пресконференция с турския минстър-председател Бинали Йълдъръм тя е беше запитана на няколко пъти как гледа на забраната бежанци от няколко страни да влизат в Съединените щати. Коментарът на Мей беше, че Вашингтон сам определя политиката си към бежанците.

„ОТВОРЕНА ЗА БИЗНЕС“

Правителството на Турция ще създаде работна група по търговия с Великобритания след Брекзит. (Подобно нещо тя договори и с Доналд Търмп, ден по-рано.) Йълдъръм каза, че след Брекзит, страните ще подпишат споразумение за свободна търговия и че се надява годишния стокооборот между двете държави да достигне 20 млрд. паунда, при 15.6 към миналата година. Освен това Анкара се ангажира да подсили програмата за въздушна безопасност.

125 млн. паунда е стойността на сделката в областта на военнета авиация между двете страни, която ще позволи на Турция да строи изтребители. Тя включва британската БАЕ Ситемс (BAE Systems) и турската ТАИ (Turkish Aerospace Industries).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук