Неизвестни пуснаха фалшив сайт на Министерството на здравеопазването. Образът наподобява много истинската интернет страница на ведомството, но чрез него се продава чай срещу паразити.

Министерството на здравеопазването е изпратило сигнал до ГДБОП за фалшифициране на електронната страница на ведомството. За случая са уведомени главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, и комисар Явор Колев,началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

Сайтът http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/ съдържа категорично невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите, уточниха от МЗ. Фалшивата страница носи името Министерство на здравеопазването на България.

Съдържанието й е невярно, подвеждащо за потребителите и опасно за здравето на гражданите, предупреждават от здравното министерство.

ГДБОП разследва случая със създадения фалшив сайт. Вече са подадени сигнали към властите в две европейски държави, тъй като, по информация на антимафиотите, фалшивата страница се поддържа извън България. Подобен тип подвеждаща електронна страница се нарича на компютърен жаргон „фишинг“ или „зарибяване“. Преди два дни, беше фалшив сайт с лого на БНТ. Отново ставаше дума за същия чай срещу паразити. Домейнът на фалшивата страница, обаче, беше руски.

Сайтът на здравното ведомство е бил многократно обект на хакерски атаки, но за първи път с цел маркетинг на продукти.

През 2010 и 2012-та сайтът на здравното ведомство също беше обект на хакерски атаки, но тогава, целта беше да се изрази критика към здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук