Въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда, предложи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Повод за коментара е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас според него, е създаването на здравословна бизнес среда, сдружаване на работниците и недопускането на предприемачи авантюристи.

Там, където има синдикални организации, парите и условията на труд са различни, увери в студиото на БНТ Димитър Манолов. В момента Главната инспекция по труда разполага с 30-40 инспектори, а регистрираните предприятия в България са около 1 милион.

Това прави задачата за държавен контрол непостижима, каза Манолов и предложи да се обсъди идеята за въвеждане на работнически инспектори.

Разтоварването на Инспекцията по труда и привличането на доброволни сътрудници – работнически инспектори, би дало разултат. Но съзнавам и рисковете на това: спорен е въпросът дали сме в състояние да излъчим компетентни лица и ще се подадат ли на натиск от работодателите. Ако видим къде са рисковете и намерим начин, те да бъдат намалени, ще има полза. Идеята не е работническият инспектор да наказва, а да констатира едни или други нарушения, заяви Манолов в сутрешния блок на БНТ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук