Джъстин Трюдо
на снимката: канадският премиер Джъстин Трюдо

Година след встъпването си в длъжност, вълната на популярност за канадския премиер Джъстин Трюдо сякаш намаля. В откровен разговор пред „Си Ти Ви нюз”, Трюдо говори как се справя с поетите ангажименти.

Водещ: Бяхте избран като човекът на промяната. Искахте да бъдете различен. И все пак, толкова много неща не са се променили. Кризата в здравеопазването все още я има. Вече имаме дълг от 30 млрд. долара. Имаме ядосана „Първа нация” (Първата нация е специална прослойка от обществото в Канада, близка до индианците – бел. ред. ). Не се усеща промяна.

Джъстин Трюдо: Според мен, зависи колко дълго се вглеждате и колко говорите с канадците. Първото нещо, което направихме е да намалим данъците на средната класа и да ги увеличим с 1% за по-заможните. Направихте това на 1 януари. През лятото внесохме закон за детските надбавки, който ще увеличи значително необлагаемите доходи на семействата. Това наистина промяна живота на хората. Относно „Първата нация” имаме значителен напредък. Хиляди деца вече са в училище, започнахме преброяване, което не е правено от години и много хора липсват. Дали сме променили всичко през първата година на управление? Според мен, очакванията са по-високи, но правим значителен прогрес по отношение на важни неща.

Водещ: „Първата нация” и еколозите негодуват срещу вас. Използват думи като предателство, заради намеренията ви да строите. По време на кампанията си обещахте, че Канада ще е водеща страна в опазването на околната среда. Не виждате ли противоречието тук?

Джъстин Трюдо: Фундаменталната задача на канадския министър-председател е да предостави ресурсите на пазара. През 21 век това означа да го правиш отговорно, устойчиво и по начин, който не вреди местните общности. Ние изслушахме притесненията на хората относно разливите и отговорността към околната среда, както създаването на план за намаляване вредните емисиите и постигане на целите от Париж. Смятаме да направим точно това.

Водещ: Много хора предполагат, че разширяването на тръбопроводите само ще окаже натиск върху други индустрии, за да отговорят на Парижкото споразумение за климата.

Джъстин Трюдо: Проблемът е, че ако не построим тръбопроводи, ще превозваме горивата чрез железниците. Знаем, че този тип вагони не са по-екологично чисти от тръбопроводите. Те са много по-опасни за хората.

Водещ: Сега ли е правилният момент да се строят тръбопроводи?

Джъстин Трюдо: Абсолютно. Сега е най-подходящият момент, защото Канада има възможността да даде началото. Работа утре, работата на нашите деца и внуци, ще бъде в по-чисти индустрии, с по-голяма ефективност. Канада трябва да бъде част от този процес.

Водещ: Когато говорим за партньорство, нека да обсъдим новата администрация на САЩ. Първо, къде бяхте в нощта на изборите? Гледахте ли?

Джъстин Трюдо: Със съпругата ми и няколко приятели гледахме изборите по телевизията.

Водещ: Какво си мислихте в този момент. Доналд Тръмп направи изявление чак в 3 часа след полунощ. Сигурно сте били убеден, както и всички останали, че Хилари Клинтън ще спечели?

Джъстин Трюдо: Хората не очакваха точно това. Но резултатите от САЩ ми напомниха на моята победа – социолозите ме бяха поставили на трето място и все пак спечелих. Когато се свържеш с хората, когато им покажеш, че ги слушаш, всичко се случва.

Водещ: Доналд Тръмп е ваша диаметрална противоположност. Чудя се дали сте поискали съвет от някой, който познава Тръмп, как да се справите в този нов свят.

Джъстин Трюдо: Говорих с Браян Мулрони (бившият министър-председател на Канада – бел. ред.), когато получи наградата от Френското посолство в Отава. Това, за което говорихме, се оказа много сходно до моето първо впечатление от разговора ми с Тръмп. По телефона той е много представителен и целенасочен, иска нещата да се свършат. Не е прекалено погълнат от идеология или политическата теория, той просто иска да види резултати за хората. Той говори за укрепване на средната класа и помощ за онези, които работят много. Върху това се фокусираме и ние в Канада. Ще има много проблеми, по които ще намерим решение и взаимно ще се допълваме.

Водещ: Вие също използвате често тази фраза: „Тук съм заради средната класа и за онези, които работят много, те никога искат”.

Джъстин Трюдо: Обещахме тези неща, защото хората по целия свят са разтревожени. Работещите хора вече не усещат, че има смисъл. Ние трябва да започнем промяната – намалихме данъците на средната класа и ги увеличихме за богатите.

Водещ: Дефицитът в бюджета все още е 1,2 млрд. долара.

Джъстин Трюдо: Едно от нещата, които обещахме на канадците е да помогнем да средната класа. Готови сме да увеличим дефицита, но да инвестираме в хората, които се нуждаят от подкрепа. Ние сме последователни в тази политика, която е точно противоположна на глобалната. Глобализацията не работи за тях, икономическият растеж не помага на обикновените хора.

Водещ: Притеснително е, че се е увеличила почасовата заетост.

Джъстин Трюдо: Затова обещахме да инвестираме в инфраструктура, в иновации. Отделили сме 2 млн. долара за изследвания и иновации в науката, това ще доведе до открития и по-добри работни места. Инвестираме милиарди долари в жилища, в домашната грижа и в медицината. Инвестираме в публичния транспорт, защото това не само че създава работни места, но и ще помага на хората да стигат от и до работа по-лесно. Тези неща не стават за една вечер, но започват да действат и хората в страната започват да усещат промяната.

Водещ: Миналата година приветствахте с „добре дошли” бежанците от Сирия. Сега идва времето, в което заемите им трябва да се изплатят. Имало е обаждания от Сената, с искане да се опростят задълженията на тези хора. Каква е вашата роля в това?

Джъстин Трюдо: Пред най-уязвимите бежанци има огромни предизвикателства и винаги ще ги има. След първите 12 месеца от престоя им се наложи директна социална подкрепа. Езиковите курсове и интеграционните програми също продължават. Истинската победа обаче ще е тогава, когато тези хора започнат да работят и да живеят нормално. Знаем, че всички мигранти, които дойдат през следващите 5 години ще бъдат напълно интегрирани. Със сигурност ще има и трудни моменти, някои ще бъдат изплашени, ще искат да се скрият.

Водещ: Какво ще направи правителството, за да предотврати кризата с наркотиците и зависимостите в страната?

Джъстин Трюдо: Наркотиците отнемат толкова много животи и причиняват много страдания в семействата, в обществото. Затова здравният министър Джейн Пилпот е дълбоко ангажиран с проблема. Той работи много активно с партньорите в провинцията, с общините, включително с полицията. Говорят как да прекратят тази ужасна трагедия.

Водещ: Какво става със здравеопазването?

Джъстин Трюдо: Насочили сме значителна сума от парите за инфраструктура към жилищното строителство. Това е дългосрочна политика, защото ако нямате сигурно място, на което да живеете, е много трудно да градите живота си. Относно предизвикателствата пред психичното здраве: да се справяме по-добре със зависимостите; да намалим вредите. Много неща трябва да се направят, но не мога да ви дам по-прост отговор.

Водещ: Интересно се движи и политиката ви спрямо марихуаната. Не се ли страхувате, че улеснявате достъпа на деца до нея?

Джъстин Трюдо: Не. Точно заради това контролираме и регулираме марихуаната. Сега нашите деца имат по-лесен достъп до нея и това трябва да спре. Като отменим или частично редуцираме забраната за марихуана, подобно на контрола спрямо алкохола, ще бъде много по-трудно за младите хора да я купуват. Ще махнем криминалния елемент от купуването и продаването на канабиса.

Водещ: Цяла година обяснявахте, че канадците няма да гласуват по същия начин. Нека да поговорим за изборната реформа. Казвали сте, че това е основен приоритет за вас. Напоследък изглежда все по-невъзможно това да се случи във времето, което вие очаквате.

Джъстин Трюдо: Знаем, че е ще е трудно и затова се опитваме да ангажираме все повече канадци. Общините, министрите, всички директно участват. Комисията, която се занимава с Избирателния кодекс, е съставена от парламентаристи, извън нашето мнозинство. Те изготвиха много хубав доклад. Всички канадци могат да посетят уебсайта ни и да споделят какво мислят, какви са техните виждания за структурата на парламента и как да я подобрим.

Водещ: Какви са вашите надежди за 2017 в личен план, за семейството ви, за канадците?

Джъстин Трюдо: Очаквам страхотен купон, навършваме 150г. Ще бъде празненство за младостта, на разнообразието, помирението с местното население и с околната среда. Ще споделим с целия свят колко велика е Канада. Горд съм, че въпреки младостта си, пред страната ни все още има големи мечти, много работа и по-добро бъдеще.

Водещ: Какво ще кажете за 2016-а – първата ви година като премиер?

Джъстин Трюдо: Имаше много предизвикателства. Пътувах много. Не съм толкова често при семейството ми, колкото ми се иска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук