Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев обяви, че ще се търси правна форма за отмяна на пръстовия идентификатор за болниците.

На брифинг, Семерджиев цитира данни на Здравната каса, според които след въвеждането на пръстовия идентификатор разходите в системата са се увеличили. Той посочи още, че след среща с министъра на финансите е установено, че се очаква дефицит от 260 милиона лева в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година.

Според Семерджиев, в Здравното министерство цари „пълен хаос”. По думите му 411 млн. лв. са дълговете на държавните болници към този момент. Според него това се дължи на лоши административни решения.

Той допълни, че след уволнения на директорите на някои печеливши болници, дълговете им са нараснали.

Заместник-министърът Атанас Кундурджиев от своя страна обяви, че задълженията на болниците след въвеждането на пръстовия идентификатор, от 1 ноември миналата година, са нараснали.

Илко Семерджиев каза, че тази система ще бъде сменена с електронна здравна карта, която ще съдържа данни, с които пациентите да разполагат и която ще е по-съвместима със здравните системи в ЕС.

„Има 15 текущи обществени поръчки, между които и рискови, силно е забавена поръчката за ваксините”, каза още той. Тя беше обявена в последния ден на мандата на предишното правителство вместо през октомври миналата година.

„Три години в страната се повтаря един и същи процес – договаряне чрез търгове, на които не се явява никой, защото условията са толкова тежки, че производителите не желаят да се ангажират. В резултат на това се внесоха ваксини без разрешения за употреба, вместо от ЕС. Предстоят допълнителни разговори с доставчици и производители, за да може три години напред да няма криза с ваксините. Има две поколения, които не са имунизирани с две ваксини”, добави още служебният здравен министър Семерджиев.

Междувременно Върховният административен съд обяви, че регистрирането с пръстов опечатък в болниците засега остава. Тепърва обаче се очаква съдийското решение дали регистрирането е законно, или не.

Припомняме, че системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум „Стемо Гама Консулт“ 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

След въвеждането на тази система настана хаос – в много болници се образуваха и опашки от чакащи.

Последва жалба към Върховния административен съд, който постанови пръстовите отпечатъци за невалидни. ВАС обаче отхвърли жалбата на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването” и на „Национално сдружение на частните болници” за цялостна отмяна на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Тогавашният здравен министър Петър Москов обжалва решението.

Междувременно той получи три обвинения в прокуратурата за друго решение по време на работата си – бартера на ваксини с Турция. Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски за нанесени значителни вреди на държавата в размер на 323 хил. лв.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов е обвинен за безстопанственост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук