Интервю със служебния вътрешен министър Пламен Узунов за БНР.

Г-н Узунов, какви ще бъдат Вашите приоритети в работата Ви през следващите месеци?

Три са основните приоритети, които аз и моят екип сме готови да изпълним. Първият от тях е провеждането на честни и демократични избори. Вторият е овладяването на бежанският натиск. И третият основен приоритет, по който ще работим е овладяване на конвенционалната престъпност.

Само преди дни премиерът Огнян Герджиков каза, че имате добри и интересни идеи. Как ще постигнете честни избори и ще се преборите с купуването на гласове?

На първо място МВР ще бъде равно отдалечено от всякакви корпоративни и партийни централи, за да гарантира провеждането честни избори. Ще положим всички усилия да анализираме оперативната обстановка, като направим задълбочен анализ на предходни периоди, в които сме долавяли сигнали за извършени подобни престъпления.

Достатъчен ли е обаче двумесечният срок, с който разполагате, за да се справите с този проблем?

Напълно е достатъчен. Още със стъпването ми в Министерството на вътрешните работи започнахме активна работа за създаване на организация.

Предвиждате ли промени в професионалното ръководство на МВР към този момент?

Не очаквайте от мен импулсивни решения. Критерият за оценката ми ще бъдат единствено професионалните умения и постигнатите резултати, както лоялността ми към системата на МВР.

На първи февруари влезе в сила изменението в закона на МВР, гласувано през октомври 2016г., където една част от служителите в министерството трябва да бъдат преназначени. Вие трябва да направите това. Реформа, която на практика прие предният, вече не съществуващ, парламент.

Административно обвързан съм да подпиша заповедите за назначаване, свързани с административната реформа. За съжаление в момента е налице напрежение от социалната несправедливост, тъй като необосновано доходите на част от служителите ще бъдат завишени. Ръководството на МВР обаче ще търси начини за преодоляване на социалното неравенство. Реформата в МВР, приета от депутатите от предишния парламент, поражда напрежение в Министерството, заради необоснованото увеличение на доходите на част от служителите, каза Узунов. Той допълни, че е възможно това да повлияе на мотивацията на работещите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук