Kметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен в престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът“.  Според  Софийската градска прокуратура, Тотев  е извършил злоупотреба в размер на 1 млн. лв.

Прокуратурата твърди, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в качеството на кмет на Пловдив и възложител на обществени поръчки, Тотев провел пряко договаряне с изпълнителя на „Зоокът“, вместо да обяви обществена поръчка, както предвижда Законът за обществените поръчки (ЗОП).

30 октомври 2016-та: кметът на Пловдив Иван Тотев показва на премиера Борисов новия зоопарк.
30 октомври 2016-та: кметът на Пловдив Иван Тотев показва на премиера Борисов новия зоопарк.

Освен това към момента на откриването на зоопарка (30 октомври 2016-та), нямало одобрен инвестиционен проект, както и количествено-стойностна сметка, документ, който описва количествата и цените на вложените материали.  Обвинението установило още, че липсват доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект с изискванията за строежите и разрешение за строеж.

А след като липсвали при откриването, изискуемите по закон документи не били налични и при сключването на договора за строителство на зоокъта с изпълнителя – „Запрянови 03“ ООД.

Според прокуратурата, Тотев  сторил това , за да облагодетелства с 1 млн. лв. търговското дружество. В същия размер е и щетата за общината, според прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 3 ноември 2016 г. от прокуратурата в Пловдив, но с  постановление на главния прокурор от 15 ноември, е разрешено разследването да се проведе извън района на Пловдивския съд.  По този начин то било разпоредено на Софийската градска прокуратура. На Иван Тотев е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук