SMS

Комисията за защита на потребителите  скочи срещу по-скъпите SMS-и на кирилица. Регулаторът е поискал среща  с трите български телекома, заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов. По време на срещата, която ще се проведе следващата седмица, ще се разгледа казусът за различното таксуване на текстовите съобщения в зависимост от това дали потребителят е използвал родния български език или латиница, както и новите правила за роуминг.

„Водим разговори, дори нашата комисия инициира среща, която ще се проведе следващата седмица с участието, надявам се, и на трите телекома, както и на колегите от Комисията за регулиране на съобщенията“,  категоричен е Маргаритов.

Оказва се, че потребителите, които при изпращане на SMS-и използват кирилица, плащат 3 пъти по-висока цена, отколкото ако използват латинската азбука. Как се случва това?

Когато пишем SMS на латиница, ние имаме възможност с него да изпратим 160 символа. На кирилица обаче те са само 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще ви струва един SMS, а в другия – два или три. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от няколко секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 20 или 30 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 40 или 60 стотинки.

Председателят на КЗП допълни, че проблемът възниква при криптирането на информацията.

„Становището на регулатора е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 млн. души, ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука”, допълни Димитър Маргаритов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук