Кандидат-президентът на Франция и лидер на партията Национален фронт Марин льо Пен заяви, че поредицата от важни за цяла Европа избори в няколко страни ще донесе „вятъра на промяната“ за целия регион. Днес тя води европейската среща на крайнодесните лидери в Германия.

Окуражена от Брекзит във Великобритания и победата на Доналд Тръмп в САЩ, Льо Пен смята, че Франция, Германия и Холандия ще бъдат следващите държави, които ще отхвърлят статуквото.

„През 2016 г. се събуди Островът. Сигурна съм, че през 2017 г. това ще се случи и с хората в континетална Европа“, каза тя пред ликуващата тълпа в конферентната залата в град Кобленц на река Рейн.

Според нея въпросът вече не е „дали“, а „кога“. След това кандидат-президентът се впусна в реч за миграцията, еврото и отворените граници.

Участниците в Кобленц нееднократно изразиха възхищение от французойката, като се надяват тя да донесе промени в политическия пейзаж.

„Вчера нова Америка, днес Кобленц и утре нова Европа“, заяви Герт Вилдерс от холандската антиислямска „Партия на свободата“ пред 800-хилядната публика. „Ние сме в началото на патриотична пролет в Европа“, добви той.

Депутатът е един от водещите кандидати за премиерския пост в Страната на лалетата, но според анализаторите, той няма да намери коалиционни партньори, с които да създаде правителство.

Срещата на някои от най-противоречивите политици в Европа предизвиква противоречия в Германия. Властите в Кобленц се подготвят за голям протест по-късно от коалиция от леви групи.

Демонстрантите планират да озвучат района около конференцията с „Одата на радостта“ на Бетовен, която е и химн на Европейския съюз.

Очаква се към протестиращите да се присъедини немският вицеканцлер Зигмар Габриел от социалдемократите.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за среща с Льо Пен.

Обявената като „контра среща на върха“ в историческия рейнски град Кобленц има за цел представянето на обща „визия за Европа на свободата“, твърдят организаторите. Освен Марин Льо Пен, на сцената в германския град ще се появят Фрауке Петри от „Алтернатива за Германия“ и Герт Вилдерс от „Партия на свободата“. Италия ще бъде представена от Матео Салвини от „Северната лига“.

Тя се случва само ден след встъпването в длъжност на Тръмп, заявил твърдите си националистически убеждения с обещанието да сложи Съединените щати „в прав път“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук