Днес светът отбелязва за 14-и път Международния ден за безопасен интернет.

Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 г. беше отбелязан в 110 държави на всички континенти.

Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет.

В България международният Ден за безопасен интернет е под логото „От теб з@виси“.

В детския научен център „Музейко“ за първи път ще бъдат представени основни резултати от национално представително изследване от края на 2016 г. сред български деца на възраст 9-17 години за рисковете, с които те се сблъскват в интернет и начините, по които се опитват да се справят с тях. Децата влизат в интернет с 3 години по-рано и родителите по-рано ги оставят без надзор .

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години.

В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук