Външните министри на ЕС призоваха отново за край на насилието в Източна Украйна.Те обсъдиха позицията си по конфликта между Русия и Украйна преди посещението на върховния представител Федерика Могерини в САЩ.

За да се подобрят условията на живот в Украйна е нужна сигурност, отбеляза Федерика Могерини:“Ситуацията в източните украински региони определено бе крайно тревожна. Повтаряме призива боевете там да спрат.“

След срещата тя уточни, че тази седмица ще има срещи в Белия дом със съветника по национална сигурност на президента Тръмп – Майкъл Флин и старши съветника Джаред Къшнър, както и с държавния секретар Рекс Тилърсън и със секретаря по отбраната Джеймс Матис. Могерини подчерта, че ще търси допирни точки по редица международни въпроси, включително кризата в Украйна.

Холандският външен министър Берт Кундерс уточни на излизане, че позицията на 28-те за санкциите срещу Русия остава непроменена:“Бяхме информирани за мирния процес на Нормандската четворка и очевидно подчертахме, колко стратегически важно е в този момент ясно да се обясни на воюващите страни да се придържат към мирното Минско споразумение. Санкции не обсъждахме. Те са обвързани с Минск и не можем да ги премахнем, докато условията на примирието не са изпълнени.“

България, представена от посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към ЕС, е подчертала, че ЕС не трябва да пренебрегва реформата в Украйна на закона за образованието и държавния език. България се надява, че тази реформа ще отчете и интересите на българското етническо малцинство в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук