Правителството одобри Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка за периода 2017 – 2020 г. Средствата ще се отделят от бюджета на Здравното министерство, а механизмът на финансиране се запазва, както досега.

Програмата цели да предпази младите момичета от заболяването. По този начин държавата гарантира достъп до медицинска помощ и профилактика.

Програмата стартира в България още през 2012г. Тогава Министерството на здравеопазването заедно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари разработиха механизъм за обхващане на целеви групи от населението с HPV ваксини, осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016 г.

Чрез тази програма в България се осигурява възможност за предпазване на младите момичета от появата на заболяването. За целта на 12 и 13-годишните се поставя безплатна ваксина. Подобни програми има в 26 европейски държави и в 80 в световен мащаб.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените.

528 000 нови заболели биват регистрирани всяка година по света, а около 266 000 са смъртните случаи, което означава, че на всеки две минути една жена умира, а в Европа – на всеки 18 минути.

Всеки ден от рак на маточната шийка в България умира една жена, а три разбират, че са болни. Така България се нарежда на едно от последните места по справяне с проблема. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г.

Около 70% от случаите на рак на маточната шийка се причиняват от инфекция с човешки папиломен вирус. Връзката между двете е доказана от проф. Цурхаузен, за което той получава Нобелова награда през 2008г. Според експертите, съществуват над 100 типа човешки папиломен вирус, но само за 14 от тях е доказано, че водят до рак на маточната шийка.

Според лекарите, правилният път за намаляване, както на заболеваемостта, така и на смъртността, е прилагането на Национална програма за профилактика чрез ваксини. Това е най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания.

В свои становища от 2013 г. Световната здравна организация, Световният алианс по ваксини и имунизации (GAVI) и Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) твърдо застават зад профила на безопасност на HPV ваксините и продължаването на тяхното прилагане в света.

Според регистрационните данни, описани в кратките характеристики на профилактичните HPV ваксини те притежават над 90% ефикасност по отношение превенцията на предракови изменения и РМШ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук