От началото на следващата седмица влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата, които премахват спорните текстове, позволяващи при инцидент на пешеходна пътека пострадалият пешеходец да се счита за съпричинител.

Това коментира в парламента, след приемането на промените в Закона за движение по пътищата, председателят на Транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Той припомни, че за пешеходците остава задължението им да преценяват пътната обстановка при пресичане на платното, но отпада задължението им да преценяват скоростта на идващ автомобил, той като това е невъзможно без уреди.

Промените предвиждат още глоби за шофьорите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана. За тях наказанията вече ще бъдат лишаване от управление на МПС за 3 месеца и глоба от 1000 лева, ако шофьорът откаже да изпълни нареждането на пътните полицаи.

Въвежда се и понятието „историческо превозно средство”. Това са поне 30-годишни ретровозила, признати от Международната асоциация на старинните автомобили със сертификат. Собствениците им няма да заплащат гражданска отговорност и винетка, тъй като не се използват в ежедневието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук