Правят се панически стъпки за разграждането на контролните механизми в системата на здравеопазването. Това каза пред БНР бившият ресорен министър Петър Москов. По думите му фактът, че служебното правителство обяснява коя от реформите, направени от предишното управление, трябва да бъде променена, отговаря на въпроса правени ли са реформи или не.

„Всичко това, което чувате – отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми“, заяви Петър Москов. Според него, разградят ли се основните механизми, ще се върнем към мантрите от 90-те след кого отиват парите.

„Парите не отиваха в здраве, а в ползва на търговски интереси”, коментира още бившият здравен министър.

По думите му, смисълът на електронната пръстова идентификация, електронната здравна карта или чип на електронен носител, е ползвателят да има ключ към системата и парите си.

„Това са различни технологични решения. Смисълът е ползвателят да потвърди, че неговата каса трябва да заплати на лаборатория или болница. Всяка една технология си има своите преимущества и недостатъци”, коментира Москов. Според него, този ключ към системата е задължителен, за да има потребителят достъп до здравното си досие, до електронната си рецепта, до електронното направление.

Петър Москов припомни определението на съда, в което се твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите.

Бившият здравен министър каза, че ако всички след него си свършат работата, до средата на 2017г. трябва да има тръжни процедури и фирми, които да разработят софтуера за електронното здравно досие, електронната рецепта и електронното направление.

„До края на годината трябва да има въведени такива функционалности”, каза още Москов.

От своя страна служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев преповтори намерението си да търси механизъм за отмяна на пръстовия отпечатък. Пред БТВ той съобщи, че още тази седмица ще се срещне с шестте заинтересовани страни по делото.

„Отмяната вече е факт след решение тричленния състав на ВАС, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство”, коментира Семерджиев. Министърът заяви, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта.

„Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева”, обясни здравният министърът.

Семерджиев допълни, че е заварил във ведомството правен хаос, а в момента в НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 души.

„По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи. Това е просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората. Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност”, каза още Илко Семерджиев.

„В края на декември, под натиска на Петър Москов, надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит – 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари. 411 млн. лева са дълговете в здравеопазването към 2016 г.”, съобщи служебният министър.

Той отбеляза, че е забавен проектът за спешната помощ със средства от ЕС.

„Опитваме се да го раздвижим. Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала”, обясни Семерджиев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук