За обединение на десницата призова ръководителят на предизборната кампания на Реформаторския блок Петър Москов. Платформата ще бъде отворена към всички десноцентристски организации, обяви той в изказването си пред Първия конгрес на партията  и предложи да тези, които напуснаха блока, да може да се върнат, в това число ДСБ.

Сила, обединение и отговорност, налагане на активни правила чрез участие в управлението е смисълът на Реформаторския блок, очерта той целите. Спойката на РБ, подчерта ръководителят на предизборната кампания, е осъзнатата необходимост БСП и ДПС да бъдат спрени по пътя им към властта.

„Реформаторският блок трябва да излезе от социално-либералните заблуди на прехода. Не може един да има права, а друг – задължения,“ категоричен беше Москов. Не може бизнесът да се толерира в ущърб на интересите на обществото, или една етническа група да живее на гърба на останалите, продължи той. Бившият здравен министър коментира, че евроскептицизмът на българите, освен на хибридната война, се дължи и на медиите: „Хората виждат по телевизията картини, които не им харесват. Умореният от парадигми българин, между Кончита Вурст и Алла Погачова, избира Алла Погачова“.

РБ трябва да не предава основните си приоритети, поддавайки се на емоции, а да ги следва като участва активно в управлението на държавата, даде посоката той. По думите му партиите в блока трябва да запазят суверенитета си и да има ръководство, амбицирано да бъде силен екип, а не да задоволява персонални амбиции.

Според Петър Москов идеологията на Реформаторите би трябвало да е отстояване на консервативните ценности в българската политика. А двата основни фундамента, върху които да стъпят реформаторите – силна държава и институции в областта на сигурността, здравеопазването, образованието, върховенството на закона. На второ място -отстояване на човешките свободи, защитавайки собствеността, предприемачеството, конкуренцията.

Според Меглена Кунева, лидерът на „Движение България на гражданите“(ДБГ), в 21-ви век не можем да твърдим, че няма ляво и дясно: „Щом правим избор, трябва да знаем от какви позиции. Не искаме лято управление, но и не искаме само една пария да управлява страната. Ние сме конкурент, коректив и партньор – в тази последователност“, категорична беше Кунева.

Очаква се делегатите на конгреса да приемат политическа резолюция на Реформаторския блок. В нея се казва, че членовете на коалицията ще работят за силна държава в секторите сигурност, здравеопазване, образование, инфраструктура и върховенство на закона, за отстояване на човешките свободи чрез защита на собствеността, предприемачеството и конкуренцията.

В резолюцията се дава положителна оценка за участието на Реформаторския блок в управлението на България в периода 2014-та-2016-та година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук