Без съмнение предстои промяна. Но нека първо да отбележа, че свършва мандатът на един изключително достоен български президент, който обаче, по стара българска традиция, е изпратен по един недостоен начин от голяма част от политиците и медиите. Това заяви Петко Георгиев, журналист и политически анализатор пред БНР. Той е категоричен, че романтичният период на новия президент Румен Радев приключва.

Според него Генерал Румен Радев беше избран на вълната на протестите срещу елитите в България. Вълна, която тепърва ще се засилва. След встъпването си в длъжност Румен Радев вече ще започне да олицетворява този елит. Романтичните очаквания от него много бързо ще се изпарят, прогнозира Петко Георгиев.

Очаквате ли някаква промяна във вътрешно и външнополитически план, след като Румен Радев встъпи в длъжност? В момента се намирате в Брюксел и предполагам имате поглед и от там как изглежда новият ни президент?

Без съмнение промяна предстои. Нека обаче да започнем с това, че свършва мандатът на един един изключително достоен български президент, който сякаш по българска традиция бива изпратен недостойно от голяма част от политическия елит и голяма част от медиите. Това, което ни очаква на първо четене е краят на романтичния период на новоизбрания президент. Генерал Радев беше избран на вълната на протестите срещу елитите в България. Вълна, която тепърва ще се засилва. В мига, в който встъпи в длъжност или след няколко седмици или месеци, той вече ще започне да олицетворява този елит. Романтичните очаквания от него като ново лице, ново начало, много бързо ще се изпарят. Не съм склонен да вярвам на хората, които му слагат етикет на проруски политик. Но не съм склонен да вярвам и на другите хора, които твърдят обратното, тъй като той е просто едно неизвестно лице. Сигурен съм, че повечето от нашите слушатели не биха се сетили какво му е първото име, освен че той е генерал. Той се появи в политиката няколко месеца преди изборите и благодарение на това и на добрия си образ, на доброто си поведение през тези месеци успя да стане президент. Както всички знаем той спечели значително повече, дори два пъти повече, както казват социолозите, отколкото БСП би спечелила на избори. Това е ефектът на непознатия, на различния, на интересния и този ефект днес свършва.

Казахте, че приключва един добър мандат на президента Росен Плевнелиев, който обаче се изпраща недостойно. Вчера видяхме какво се случи при неговия последен отчет като президент, имам предвид действията на една журналистка, която си позволи да разиграе драми в залата. Вие как смятате, до колко медиите са определящи при създаването на образи в политическото пространство и как може да се преборим с гнилите ябълки в медиите?

Тези медии, за които говорим са всъщност няколко души, които им дърпат конците. Не бива да правим обобщения. Тази група медии с това се занимава, с унищожаване на публични образи, с унищожаване на респект към институции. Те това правят по занятие и за това им се плаща. Това, което беше шокиращо за мен и недостойно беше поведението на вицепрезидента. В моите очи това е подриване на авторитета на институцията.

Имате предвид критиките, които Маргарита Попова отправи към президента по време на съвместната им изява?

Не беше нито мястото, нито времето на една заключителна пресконференция по такъв начин да се поставят въпроси, за които толкова години се е говорило под сурдинка или са се правили някакви заобиколни изказвания. Това беше открито, преднамерено подриване на респекта към институцията и на това, което е направено. Българската Конституция по доста противоречив начин формулира функцията на президента и начина, по който той бива избиран. Прекият избор инвестира в него надеждите на 2 млн. българи, а след това правомощията, с които той разполага са доста ограничени. Не са съвсем минимални, все пак той има роля, особено в кризисни моменти като съставяне на служебно правителство. В такива моменти той е начело на политическия процес в страната. Като цяло функциите му по време на нормално правителство и парламент са ограничени. Та на него освен това му се избира и вицепрезидент, който вече съвсем по конституция няма какво да прави. Според мен това трябва да се преосмисли някой ден, ако се стигне до Велико Народно събрание за промяна на избирателната система, реформа на съдебната власт и т.н.

Очаквате ли Румен Радев да бъде лоялен към БСП предвид факта, че той беше издигнат с подкрепата на тази партия?

Пак трябва да кажем, че той е абсолютно неизвестна фигура. По начина, по който се държа по време на кампанията можем да с надяваме, че ще има самостоятелно и разумно поведение. А това включва едно внимателно разграничаване от партията, която го е издигнала – независимо дали тя ще бъде на власт или в опозиция. И пак стигаме до вицепрезидента.

Възможно ли е това разграничаване при условие, че вицепрезидентът е твърда фигура на БСП?

Новият президент е бивш военен. Навремето във всяка структура на армията имаше т. нар. ЗКПЧ-ета – заместник-командири по политическата част и си спомням, че строевите офицери тогава много добре се справяха със задачата да ги неутрализират. Пускаха ги да се изказват по политически въпроси и си правеха това, което трябваше да правят. Да се надяваме, че и новиизбраният президент ще е в тази добра традиция на българската войска.

Доколко първото предизвикателство – назначаването на служебен кабинет, с което трябва да се справи Румен Радев, ще бъде ориентир за това дали той може да се разграничи от Столетницата и доколко ще се еманципира като държавен глава?

О, разбира се, това ще е първото му сериозно изпитание и първия сериозен признак, по който ще можем да съдим за това доколко той е в състояние да отговори на многобройните и разнопосочни очаквания на избирателите. При него състава на служебното правителство, което той ще предложи ще бъде първата реална тема за разговор какво може да се очаква като промяна в политиката на България. Това е изключително важно. Нека да видим кои ще са хората, кого ще представляват като интереси, от какви среди ще произлизат, какъв ще бъде професионалният и политическият им облик и тогава ще имаме малко по-ясна представа какъв е новият президент. Нито един президент преди него не е заставал на върха на държавната администрация без да е работил в нея нито един ден.

От Реформаторския блок поискаха в сряда Румен Радев да заяви своята евроатлантическа ориентация. Доколко всъщност това е допустимо в дневния ред на Народното събрание в такъв тържествен момент при полагането на клетва? Сега ли е моментът да се случват тези неща и доколко логично е едно такова искане?

Това ще е единственото изречение, което би било отразено от международните медии. Изречение, което по някакъв начин определя или подсказва външнополитическата ориентация на България, особено в контекста на това, което се случва в глобален аспект. Особено в контекста на отношенията между Европа и Русия и САЩ и Русия.

Какъв образ изгражда Румен Радев в Брюксел? Има ли коментари, очаквания? Първата му визита след встъпването му в длъжност ще бъде именно в Брюксел в края на месеца.

Не бива да се заблуждаваме, че някой в Брюксел отделя внимание на президентските избори в България. Европа има значително по-сериозни и по-големи проблеми, пред които е изправена в момента. Това не е тема, която е коментирана по някакъв начин. Посещението му в Брюксел е важно от гледна точка на това, че изходната позиция не е много добра. Спомням си, че втория тур на президентските избори у нас съвпадна с втория тур на тези в Молдова и тогава международните медии писаха за резултатите от тях в една и съща дописка. Поставиха двамата победители в един и същи контекст – московския. Мисля че това не беше вярно. Надявам се да се окаже, че съм бил прав. Гледната точка на Европа е дали начело на една европейска страна член ще застане политик, който няма ясни европейски позиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук