Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти. Това каза пред БТВ проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия – ВМА. По думите му, най-често специалистите от България отиват в Германия, заради по-добрите условия. Според него, у нас медиците получават малки заплати, които не кореспондират с направените инвестиции.

„Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение”, отбеляза професорът.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари, защото с настоящата намирането на работно място също създава трудности.

Проф. Владов коментира случая с малкия Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но беше спрян от здравните власти у нас с мотива, че и тук може да бъде опериран. Под въздействието на обществения натиск обаче все пак беше пуснат.

Според специалиста, в България има достатъчно подготвени лекари, но липсва доверие към тях.

„Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие. Роля за това имат и нагласите в обществото и несъвършената нормативна база.”

По думите му, младите лекари трябва да бъдат мотивирани, защото професията изисква „много себеотрицание, много лишения, много жертви”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!