Ще бъда президент на диалога и помирението, на сътрудничеството, и баланса. Това заяви президентът Румен Радев в своето слово при официалното встъпване в длъжнос.

„За мен е огромна чест и отговорност да поема поста на държавен глава от президента Плевнелиев. Днешната церемония има дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но и израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Отстояваме своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята. За нея пожертваха живота си много доблестни българи, съграждана е с ума и ръцете на милиони други”, заяви Радев.

Той изтъкна, че България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. „Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общество, част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, свободата, толерантността и духовността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. Дължим го на децата си”, заяви в словото си президентът Румен Радев,

Той увери, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. „Ще бъда президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, институциите и с гражданите за обединяване на усилията за намиране на най-добрите решения за България”, каза Радев.

„Ще работя с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека да бъде ясно-ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред”, заяви още Радев в словото си.

„Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Като президент не допуснах стратегически грешки”, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев в словото си .

„В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Властта за мен не бе цел, а средство. Търсих не рейтинга, а смисъла. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред. Дадох, не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс, бях министър, президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах. Това обединява, а не разединява”, подчерта Плевнелиев.

Той заяви, че е вярвал, че правото на силата е най-голямото безправие. „Затова се борих за върховенството на закона, противопоставях се на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. Работих за мир, а да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва „мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство“. Затова водихме принципна и балансирана външна политика”, посочи Росен Плевнелиев.

Според него днес България стои добре, България е стабилна и гледа напред. Плевнелиев се обърна към Румен Радев с думите, че е имал труден мандат, а и него го очаква труден мандат. Плевнелиев пожела успех на Радев. Пожелавам ви да бъдете мъдър и успешен президент. „Пожелавам ви да превърнете президентската институция, не във властови център, а в център на баланса, да отворите вратите на президентството за различните мнения и идеи. Диалогът и дебатът са кислорода на демокрацията. На един президент му отива да прощава, да бъде над дремнотемието”, заяви Плевнелиев.

„Пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка,от която България да пострада. Нито един български президент досега не е допускал такава грешка”, подчерта Плевнелиев. Той призова да не се допуска България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство.

На площад “Св. Александър Невски” пред Паметника на незнайния войн премина и официалната церемония за предаване на караула при встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

Радев прие почетния караул, което не беше предвидено в предварителния протокол, но в последствие това бе променено.

Пред Паметника на незнайния воин гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Плевнелиев и Радев положиха венец и с едноминутно мълчание отдада почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн. След това двамата приеха тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш зазвучи камбанен звън.

В храм-паметника „Св. Ал. Невски“ патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев и отслужи молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на президента Радев.

Церемонията бе уважена от политическия и партиен елит на страната, представители на върховната съдебна власт, представители на дипломатическия корпус, общественици и граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук